Jarige Jozefkerk in Enschede laat muurschilderingen restaureren als cadeau

VIDEOENSCHEDE -De Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat bestaat 125 jaar. Dit weekend viert Stichting Behoud Jozefkerk het bestaan van de kerk. “En om het te vieren, hebben we onszelf een geschenk gegeven”, vertelt bestuurslid John Schiffel. “Sinds juni zijn restaurateurs uit Nijmegen bezig met het terughalen en blootleggen van de oude muurschilderingen.” Dat dit nu zo makkelijk kan, was niet altijd het geval.

Een enkele gulden keerde namelijk het tij van één van de kenmerkendste gebouwen van Enschede. Een aantal mensen was het ermee eens dat de kerk moest blijven, nadat de gemeente in de jaren zeventig een sloopvergunning verleende. Niemand toonde interesse in de kerk. “Door de opkomst van de textielindustrie bouwde men andere kerken. Bovendien was de neogotische stijl helemaal uit”, herinnert Schiffel zich.

Geen wonder dat de toenmalige pastoor liever een flatgebouw neer wilde zetten, nadat een aannemer hem een flinke som wilde betalen. Om dit te voorkomen, ontstond de Stichting Behoud Jozefkerk die het goedkope gebouw kocht. Sindsdien is de kerk in handen van de stichting en is ze bezig met het onderhoud.

Een van de mooiste kerken van Nederland

Vandaag de dag is de kerk vanwege stijl, interieur en muurschilderingen een van de mooiste kerken van Nederland. “Veel Enschedeërs weten niet eens wat voor een bijzonder gebouw we hier hebben”, aldus Schiffel. “We willen voorkomen dat mensen de kerk vergeten en vieren daarom het jubileum.”

Daarom is de kerk deze zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 uur geopend voor iedereen die geïnteresseerd is. “Een highlight zijn zeker de muurschilderingen. Iedereen is welkom, om ze te bekijken”, nodigt Schiffel de Enschedeërs uit. “Verder zijn er lezingen, verhalen over de kerk en verschillende voordrachten. Zelfs het Bach Ensemble is aanwezig.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Enschede - In de Jozefkerk zijn muurschilderingen ontdekt. John Schiffel is er nauw bij betrokken en weet er alles van en wacht de fotograaf op.
Editie: EN
foto Annina Romita
AR20180907
Volledig scherm
Enschede - In de Jozefkerk zijn muurschilderingen ontdekt. John Schiffel is er nauw bij betrokken en weet er alles van en wacht de fotograaf op. Editie: EN foto Annina Romita AR20180907 © Annina Romita