Komen de stokoude waaltjes van de Harberinksweg in Enschede terug?

VIDEOENSCHEDE - Moeten de stokoude waaltjes van de Harberinksweg terug? Of is het met het oog op de veiligheid zaak de weg nieuw te bestraten? Op zoek naar een weg met veelbesproken stenen. „Het is eeuwig zonde.”

Volledig scherm
De Harberinksweg. © Frans Nikkels

‘Geen commentaar!’ Op het app-verzoek of hij wil terugbellen volgt een onverbiddelijk antwoord van Jeroen Groothuis. Het plan is om even langs te gaan bij het gelijknamige handelsbedrijf in oude bestratingsmaterialen, beoogd doel is om de verwijderde historische waaltjes van de Harberinksweg die nu in Tubbergen liggen in beeld te brengen. Want: is de staat van de stenen zo beroerd dat een nieuwe bestrating om redenen van veiligheid en beeldkwaliteit nodig is? We kunnen ons een ritje naar het bedrijf besparen.

Wie aan de Harberinksweg de conditie van de stenen wil inspecteren moet dus snel zijn: de waaltjes zijn immers al gedeeltelijk weg. Zoals bij René Guillot, de kunstenaar die aan het einde woont, daar waar de doodlopende weg uitmondt in een veredeld olifantenpaadje. „Ik was onaangenaam verrast, toen ze de klinkers er hier laatst uithaalden. Eeuwig zonde. De noodzaak ontgaat me. Veiligheid? Er komt niemand op deze plek.”

En die veronderstelde slechte staat van de klinkers? Guillot: „Ik ben bij het bedrijf in Tubbergen geweest, heb de stenen die eerst hier lagen bekeken. Er mankeerde weinig aan. Het is me een raadsel waarom ze eruit moeten. Ik hoop  dat de gemeenteraad dit tegenhoudt.” Die komt vanavond in een rondvraag tijdens een commissievergadering vermoedelijk te spreken over de kwestie.