Jelle Hidma in de wei aan de rand van Enschede.
Volledig scherm
Jelle Hidma in de wei aan de rand van Enschede. © Otto Kalkhoven

Lakenvelder boer Jelle uit Twekkelo: ‘Koeien kun je niet uitzetten’

ENSCHEDE - Jelle Hidma heeft zo’n vijftig lakenvelder koeien op weides in Twekkelo. Nu hij geen vlees meer levert aan de horeca, verkoopt hij de hamburgers, biefstukjes en het gehakt thuis, vanaf de deel.

Waar ben jij?

„Ik ben druk bezig in de wei. Morgen halen we tien ossen op die bij een collega lakenvelder boer in Bathmen staan. We brengen ze met de veewagen naar een wei van Landschap Overijssel, aan de rand van Enschede. Dit najaar gaan ze naar de slager. Als je os bent, is dat je voorland. Maar intussen hebben ze heel mooie weitjes gezien. Vorig jaar stonden ze bij zorgboerderij De Viermarken.”

Hoeveel koeien heb jij nu?

„Vijf jaar geleden ben ik met twee koeien begonnen, nu tel ik er ongeveer vijftig. Deze zomer worden er nog vijftien tot twintig kalfjes geboren en er gaan dus wat ossen naar de slager. Ik ben een kleine boer, maar binnen de lakenvelder vereniging ben ik een grote.”

Wat is er voor jou veranderd door het corona-virus?

„Het vlees verkoop ik voor 60/70 procent aan de horeca. Met chefkok Feike van eetcafé De Buren in Boekelo bijvoorbeeld, waren we net de zomerkaart aan het bespreken. Entrecotes, hamburgers natuurlijk en stoofvlees, ook lekker als het warm is. Ineens valt dat allemaal weg. Om met een klein boerderijtje je boterham te verdienen is al lastig. Dus als de horeca wegvalt… Koeien kun je niet uitzetten. Voor je het weet, vreten ze je kaal.”

Hoe los je dat op?

„We verkopen nu vlees vanaf de delle thuis, op woensdag en zaterdag. Dat loopt heel goed. Mensen kunnen niet meer uit, dus koken ze thuis, iets bijzonderder. Veel mensen vinden het fijn om even de fiets te pakken om door Twekkelo naar De Koeien van Jelle te fietsen voor eerlijk en heerlijk vlees. En het initiatief ‘Hardwerkende helden van Enschede’ koopt bij ons kleine vleespakketjes om weg te geven aan onze helden.”

Dus je hoeft je eigen vlees niet allemaal op te eten?

„Natuurlijk eten we ons eigen vlees. Maar onze dochter is thuis nu en zij is 100 procent vegetarisch, dus nu even niet.”

Meer informatie over de ‘Koeien van Jelle’: koeienvanjelle.nl.