Volledig scherm
© Gezienus Bruining

Lot van nieuw zwembad in Enschede onzeker na nieuwe financiële domper

ENSCHEDE - Een nieuwe financiële tegenvaller noopt de gemeente Enschede om de plannen voor het nieuwe zwembad op Het Diekman voorlopig in te trekken. 

Zes miljoen euro heeft Enschede vanaf 2023 jaarlijks minder te besteden. Een nieuwe bijstelling van rijksbijdragen pakt voor Enschede flink nadelig uit. 

Voorstel ingetrokken

Zo nadelig zelfs, dat het college de tegenvaller niet los kan zien van de plannen voor de bouw van een nieuw zwembad op Het Diekman. Het voorstel zou maandagavond worden besproken in een vergadering van de stedelijke commissie, maar is slechts enkele uren daarvoor van de agenda gehaald.

‘Onze conclusie (…) is dat de situatie het niet toelaat om nu separaat besluiten te nemen over de nieuwbouw van een zwembad’, schrijven B en W aan de gemeenteraad. ‘Het college adviseert u de afweging rond het te kiezen scenario voor het zwembad later dit jaar te doen.’ Dat zal dan zijn na de bespreking van de halfjaarcijfers en voor het bespreken van de gemeentebegroting. Het college komt zelf met een aangepast raadsvoorstel wat betreft het nieuwe zwembad.

Slagman langer open

De bouw van het zwembad, dat aanvankelijk Aquadrome, Het Slagman en het inmiddels gesloten De Brug per 2023 had moeten vervangen, is een financiële molensteen om de nek van de gemeente. Eerder bleken de bouwkosten miljoenen hoger uit te vallen door de economische hoogconjunctuur. 

Daarom is onlangs besloten om Het Slagman langer op te houden en een besluit over de bouw van een officieel wedstrijdbad tot na 2025 uit te stellen. Dat zou betekenen dat het recreatiebad van Aquadrome wordt vervangen door een nieuw sportbad (25 x 15,4 meter) en een warmwaterbad (25 x 10 meter). Of dat op deze wijze financieel haalbaar is, is dus onzeker.