Volledig scherm
PREMIUM
© Lenneke Lingmont

LTO noemt D66-plan voor halveren veestapel ‘bizar’

ENSCHEDE - Het halveren van de veestapel lost het stikstofprobleem volgens LTO niet op. De landbouworganisatie noemt het D66-plan ‘bizar’.

Een proefballonnetje dat feitelijk onjuist is en geen recht doet aan de complexiteit van het probleem. Zo beoordeelt LTO Noord het plan van D66 om de Nederlandse veestapel te halveren. Een woordvoerster van de afdeling Oost verwijst naar een persbericht van de landelijke LTO waarin het plan dat Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 gisteren openbaar maakte ‘bizar’ wordt genoemd. ‘Een sector die al zoveel heeft gedaan aan verdere verduurzaming verdient een compliment, geen halvering.’

Volgens De Groot is een halvering van het aantal kippen, varkens en geiten noodzakelijk om uit de stikstofimpasse te komen. Ook het aantal koeien moet daarvoor omlaag. Die impasse is ontstaan doordat de Raad van State het plan voor de aanpak van stikstofuitstoot bij Natura2000-gebieden heeft afgewezen.

Daardoor komen zo’n 18.000 (bouw)projecten in het gedrang. In Twente gaat het onder meer om de herontwikkeling van de vroegere Luchthaven Twenthe en de bouw van 250 vakantiewoningen bij Het Rutbeek.

Ook zitten acht boerenbedrijven uit Twente zwaar in de problemen doordat hun vergunning voor de bedrijfsvoering ongeldig is geworden.