Volledig scherm
Sander Pereboom van LTO Noord. © Martijn Bijzitter

LTO Noord: ‘Dit is duidelijk signaal naar Den Haag’

ZWOLLE - Als een overwinning voor de agrarische sector. Zo voelt de toezegging die vanuit de provincie Overijssel maandagmiddag werd gedaan, om beleidsregels die de sector hard zouden raken in te trekken. “Dit is een duidelijk signaal naar Den Haag.”

Arjan Bonthuis, LTO Noord-bestuurder, draait er niet omheen. Het vertrouwen tussen de provincie en de boeren bevond zich op een absoluut dieptepunt. Een breuk dreigde, als tijdens het boerenprotest van maandagmiddag geen toezegging zou komen om de regels voor latente ruimte en saldering in te trekken. De massaal naar Zwolle afgereisde boeren, sommigen met hun kinderen, velen met trekkers, waren niet van plan het plein voor het provinciehuis te verlaten, voor ze eindelijk eens goed nieuws kregen. Al was het maar een klein beetje.

Dat er geluisterd werd, doet LTO Noord, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Agrarisch Jongeren Kontakt goed. Dinsdagavond al volgt er een nieuw gesprek met de provincie, waarin gedachtes over de aanpak van stikstofproblematiek en de rol van de landbouw daarin verder besproken worden. “Maar dit is een duidelijk signaal naar Den Haag”, reageert Sander Pereboom, LTO Noord. “Daarvoor moeten we de provincie ook een pluim geven. Nu moeten we samen aan de slag om van Overijssel de beste landbouwprovincie van Nederland te maken.”

Begin

De mededeling die gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher na dat gesprek aan de menigte deed – dat de beleidsregels voor de agrarische sector worden ingetrokken – werd door de boeren met luid gejuich ontvangen. Het is een begin; Pereboom moedigde de bezoekers direct aan om vooral door te gaan met actievoeren. Zo lang als dat nodig is.

Rond half vier waren alle trekkers en boeren weer weg bij het plein voor het provinciehuis, dat - op een beetje stro na - opgeruimd werd achtergelaten. 

Poll

Provincie zwicht na boerenprotest: stikstofregels ingetrokken

  • Goed nieuws! Wat een overwinning voor de boeren (64%)
  • Zwak, wat laat de provincie zich makkelijk in een hoek duwen (14%)
  • Ja en nu? We moeten alsnog de stikstofuitstoot terugdringen (23%)
3036 stemmen