Volledig scherm
Harm Mannak werd ontslagen, maar vertrok niet met lege handen bij de accountantsclub NBA. © Wim Corduwener

Mannak wilde Balkenendenorm omzeilen met U-bocht en side letter

ENSCHEDE - De bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) ontslagen Harm Mannak wilde bovenop zijn reguliere beloning extra inkomsten via een privé-vennootschap. Via deze U-bochtconstructie zou hij toch meer gaan verdienen dan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) is toegestaan.

Dat Enschedeër Mannak de NBA had voorgesteld om via een schimmige constructie met een side letter de Wet Normering topinkomens te omzeilen, was al bekend. Hoe dat precies in z’n werk moest gaan, meldt De Telegraaf vandaag.

Harm Mannak, oud-directeur van Het Orkest van Het Oosten, was interim-directeur van de NBA. In opdracht van het bestuur van de NBA onderzocht advocatenkantoor Norton Rose Fulbricht (NRF) wat er aan het ontslag van Mannak vooraf ging. De Telegraaf kreeg een samenvatting van het onderzoeksrapport in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De documenten staan vandaag op de website van de krant.

Balkenende norm omzeilen

Als het interim-contract van Mannak bij de NBA zou worden omzet in een vast dienstverband, zou hij minder gaan verdienen. Hij zou dan terug moeten naar de Balkenendenorm, die voor 2020 is vastgesteld op 194.000 euro. Met de voorzitter en vice-voorzitter van de NBA zocht Mannak naar creatieve mogelijkheden om meer te kunnen verdienen dan Balkenendenorm toestaat, maar daar op papier toch onder te blijven.

Side letter

Mannak stelde onder meer voor een NBA-medewerker via zijn management-bv in te huren en dan een opslag in rekening te brengen bij de NBA. Om het risico uit te sluiten, dat hij de extra vergoeding alsnog zou moeten terugbetalen na accountantscontrole(…) zou de extra beloningsaanspraak dan in een side letter moeten worden vastgelegd.
Mannak verklaarde in december tegenover Tubantia: ,,Ik heb in het gesprek met de voorzitter en vice-voorzitter over mijn eventuele vaste aanstelling het woord side letter inderdaad laten vallen. Daar is verder niets mee gedaan, het is ook nooit weer aan de orde gekomen.”

Dure cursus als alternatief

Maar het voorstel om de Balkenendenorm met een side letter te omzeilen wordt hem wel degelijk kwalijk genomen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport: „We menen dat de door de algemeen-directeur (Mannak) voorgestelde side letter en hetgeen daarin geregeld had moeten worden niet past bij de zorgvuldigheid die een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot in acht zou moeten nemen.” De truc met de side letter kwam er dus niet. De Telegraaf meldt vandaag, dat Mannak in plaats daarvan ‘een peperdure opleiding mocht volgen bij het prestigieuze Insead in Fontainebleau.’

Belangenverstrengeling

Volledig scherm
Mannaks zakenrelatie, Enron-bestuurder Andy Fastow, arriveert, geëscorteerd door FBI-agenten, in 2002 bij de rechtbank in Houston, Texas. © AP

Naast de kwestie met de side letter speelde, zoals Tubantia vorige maand al meldde, ook belangenverstrengeling een rol bij het ontslag. Mannak bracht zichzelf in de problemen door zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, een voor fraude veroordeelde oud-bestuurder van het Amerikaanse energiebedrijf Enron. Fastow was betrokken bij één van de grootse boekhoudfraudes ooit. Nadat hij zes jaar celstraf uitzat, maakte de Amerikaan een verdienmodel van zijn frauduleuze verleden door overal ter wereld lezingen te geven over ‘regels, principes en ethische missers.’

Contact met Enron-fraudeur

Zo ook op het NBA-congres, waarvoor hij mede door Mannak was uitgenodigd als spreker. Mannak de Enron-fraudeur kenden elkaar via Mannaks nevenfunctie bij het Rotterdamse techbedrijf KeenCorp. Mannak is lid van de raad van commissarissen én aandeelhouder bij deze Rotterdamse start-up. Ook Fastow is aandeelhouder bij KeenCorp. En over die relatie is Mannak volgens het NBA-bestuur ‘niet volledig transparant geweest.’

Niet met lege handen weg

Overigens vertrekt Mannak niet met lege handen bij de NBA. De Enschedeër zei vorige maand in deze krant tegen de NBA te zullen procederen, maar de accountantsclub heeft onlangs een vaststellingsovereenkomst getroffen met hem. „De gemaakte afspraak valt volledig binnen de WNT-regeling en zal uiteraard in de jaarrekening worden opgenomen(…)”, zo staat er op de NBA-website.