Mareen Hoek uit Enschede is CliniClown: ‘Prachtig, dankbaar werk’

VideoENSCHEDE - Ze acteert meer dan ooit, maar het grote publiek ziet haar niet meer. Mareen Hoek uit Enschede is CliniClown.

Volledig scherm
Mareen Hoek is cliniclown. „Je probeert contact te maken. Daar begint het mee. En dan probeer je aansluiting te vinden en een beetje vrolijkheid te brengen, waarbij je je moet realiseren dat ze niet om je hebben gevraagd.” © Annina Romita

Ze zat op dezelfde Utrechtse theaterschool als Paul Disbergen, Najib Amhali, Jeffrey Spalburg, Loes Luca, Petra Koopman en Barry Atsma. Mareen Hoek deed echter niet de opleiding tot acteur, dat deed ze later in Amsterdam. In Utrecht studeerde ze voor docent drama.

Op de landelijk televisie zag men haar vervolgens in ultrakorte toneelstukjes. Zoals in een oliebollenkraam in Volendam waarin Jan Smit zijn kortste liedje zong: ‘Pearle, Pearle, Pearle’. Ze speelde in een spotje van Unox waarin een gezin zich ernstige zorgen maakt over moeder die de hutspot ineens voorziet van nasikruiden.

Muziektheatergroep

Vanuit Enschede deed ze producties bij muziektheatergroep Rood Verlangen, bij De Nieuwe Koning en Kalterflug. Het waren meestal rollen waar ze ook zong. Ze regisseerde amateurgezelschappen. En ook zat ze twaalf jaar tot aan de opheffing bij theatersportvereniging Tante Piek’s Visite.

Ze speelde solovoorstellingen. Zus Van bijvoorbeeld, in een weiland in het buitengebied van Enschede. Ze deed het stuk Alleen waarin ze vijf eenzame vrouwen speelde. Tussendoor was ze dan nog postbezorger en verrichtte ze schoonmaakwerkzaamheden voor de thuiszorg. Want leven van acteren alleen valt niet mee.