Volledig scherm
© ANP

Menzis sleept klant voor rechter om 14 cent

AnderZorg, dat valt onder de Wageningse zorgverzekeraar Menzis, heeft een van haar verzekerden voor de rechter gesleept. De reden? De cliënt verzuimde een bedrag van 14 eurocent te betalen. De rechtbank in Den Haag moest zich buigen over de kwestie.

Dat blijkt uit stukken die donderdag openbaar zijn gemaakt. De verzekerde sloot een zorgverzekering af bij AnderZorg en maakte vorig jaar voor 329,14 euro aan medische kosten.

Het bedrag viel onder het eigen risico en kwam dus voor rekening van de verzekerde. De 329 euro werd keurig betaald, maar de resterende 14 cent was begin april nog niet binnen bij de zorgverzekeraar.

Incassokosten

AnderZorg schakelde na meerdere betalingsherinneringen deurwaarderskantoor LAVG in, dat bij de verzekerde 48,40 euro aan incassokosten oplegde, bovenop de verontschuldigde 14 eurocent.

Kantonrechter Derijks vond die kosten buitenproportioneel. „Gedaagde heeft immers voldaan aan de aanmaning door vóór het uitbrengen van de dagvaarding het overgrote deel van het bedrag te voldoen”, zo is te lezen in het vonnis.

Uitspraak

De verzekerde hoeft de incassokosten dus niet te betalen, maar moet wel alsnog de 14 eurocent overmaken.

AnderZorg kreeg er nog wel van langs in de uitspraak van de Haagse rechtbank. „Het voeren van een gerechtelijke procedure is niet bedoeld voor de inning van een objectief gezien zeer gering bedrag, mede gelet op de belasting van het gerechtelijk systeem”, aldus de rechter. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!