Volledig scherm
Oost-Boswinkel: en zo is het nu © Lars Smook

Metamorfose van Oost-Boswinkel in Enschede feestelijk afgesloten

ENSCHEDE - Met een muzikale wandeling door de wijk is dinsdagmiddag de metamorfose van Oost-Boswinkel in Enschede feestelijk afgesloten. De 329 voornamelijk portiekflats, daterend uit de jaren vijftig, hebben plaatsgemaakt voor 115 huurwoningen en 92 koopwoningen.

De sloop en vervangende nieuwbouw startte vijf jaar geleden, maar in 2008 is met een woonwensenonderzoek onder bewoners al de eerste aanzet gegeven voor  het omvangrijke project. De huurders van De Woonplaats werkten op deze manier vanaf het begin intensief mee aan de stedenbouwkundige invulling van de ‘nieuwe wijk’.

Nieuwe huurders kiezen

Onder het motto ‘Kies je plek‘ mochten terugkeerders en nieuwe huurders vervolgens kiezen waar ze wilden gaan wonen. Door deze aanpak geldt Oost-Boswinkel landelijk als voorbeeld. De nieuwe woningen zijn overwegend zeer energiezuinig en gasloos. Er is alleen gewerkt met lokale aannemers.

De Woonplaats geeft nu het stokje door aan Ons Huis. Deze corporatie gaat de woningen in Oost-Boswinkel ook slopen en vervangen door nieuwbouw. Hiermee wordt in 2021 gestart.

Volledig scherm
Oost-Boswinkel: zo was het.... © Lars Smook
Volledig scherm
Oost-Boswinkel: en zo is het nu © Lars Smook
  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.