Volledig scherm
Almelose rechtbank. © Lars Smook

‘Monster’ uit Enschede hangt tbs met dwangverpleging boven het hoofd

ENSCHEDE - Het openbaar ministerie schildert Ludwig L. af als een monster dat het leven van zijn inmiddels ex-vriendin tot een ware hel heeft gemaakt. De Enschedeër hangt nu een celstraf van 12 maanden en tbs met dwangverpleging boven het hoofd. 

Hij ziet zich zelf als een slachtoffer van de leugens van zijn ex en haar omgeving. Want niet hij heeft de vrouw, die hij juist opving na de dood van haar man, acht maanden lang mishandeld en opgejaagd, maar junks waarmee het slachtoffer aan de crack zou zitten. Althans dat wil de man de rechtbank doen geloven. In een warrig verhaal over crackjunks, uit huis geplaatste kinderen en wilde seks probeerde L. zijn hachje te redden. „Ik heb haar juist beschermd tegen al die gekken.”

No Limit Soldiers

Ludwig L. ziet er imponerend uit. Groot en gespierd, een kaal hoofd en tatoeages tot ver in de hals en zelfs onder zijn oog. Gekleed in een donker trainingspak met een opzichtige gouden ketting om de gespierde nek zit hij voor de meervoudige kamer. De op Curaçao geboren verdachte spreekt zelf, maar laat veel over aan zijn tolk. Verdacht van een acht maanden durende terreur vol geweld, bedreiging en vrijheidsberoving. Hij zou gelieerd zijn aan de beruchte  Curaçaose bende No Limit Soldiers. In het Pieter Baan Centrum weigerde hij mee te werken aan de onderzoeken. Desondanks liggen er rapporten van psychologen en psychiaters die er niet om liegen. 

Ellende

Officier van justitie Van der Zee-Polman schetst een angstaanjagend beeld over de de zaken die L. over een periode van acht maanden ten laste zijn gelegd. „En ik durf hier wel te zeggen dat ik sterk het vermoeden heb dat dit nog maar het topje van de ijsberg is”, hield ze L. voor. „In plaats dat het slachtoffer bij u een veilige omgeving vond waarin ze haar verdriet over haar overleden man kon verwerken, begon voor haar de ellende al heel snel.”

Seksafspraken

De officier haalde een telefoongesprek aan dat een vriendin van het slachtoffer met haar had. De vriendin zat in de trein op weg naar Enschede en kreeg een doodsbang slachtoffer aan de lijn. Maar het was geen gesprek, maar een live-verslag van de gebeurtenissen in de woning op dat moment. De vriendin hoorde de bedreigingen, de fysieke aanvallen en de angstaanjagende smeekbedes van haar vriendin. Ze besloot direct de spoorwegpolitie in te schakelen die daarop direct collega’s naar de woning dirigeerde. Daar troffen ze een gewonde en angstige, huilende vrouw aan. En dat was niet voor het eerst. L. had al een contactverbod, dat overigens door het slachtoffer zelf werd overtreden door contact te zoeken voor leuke uitjes en seksafspraken. 

Advocaat Jan Bart Kalk van L. vond dat er van het dossier geen chocola te maken was. „Het is een grote chaos door de verklaringen van het vermeende slachtoffer. Zij probeert anderen uit de wind te houden ten nadele van mijn cliënt.”

Uitspraak 28 mei.