Volledig scherm
PREMIUM
Wim (links) en Pedro Swier © Carlo ter Ellen DTCT

Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

ReportageENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

Wim: „We bellen elkaar elke morgen om half acht. Ook vanmorgen. Als je me nou vraagt: heb ik hem gebeld of hij mij, dan weet ik dat niet eens meer. Maar het is altijd half acht. We zijn dan allebei onderweg naar het werk. Om 07.29 denk ik: ‘Nou, nog even een minuutje. En dan wordt het 07.30 en dan belt hij. Of ik.”

Pedro: „Ik denk dat de basis daarvoor is gelegd in 1971, toen we verhuisden van Enkhuizen naar Twente. Dat was in die tijd geen verhuizen, het was emigreren. Met onze auto, een Trabant, deden we er vier uur over. En die stoelen waren niet zo lekker dat je in één dag heen en terug kon.”

Weg uit vertrouwde omgeving

Wim: „Ik was 10 en Pedro 6. We werden zo uit onze vertrouwde omgeving weggetrokken. Ik vertelde op mijn nieuwe school dat ik voor Feyenoord was, onze moeder kwam uit Rotterdam. Ik kreeg direct een klap op mijn gezicht. Dat was echt overleven op die leeftijd, ik heb ontzettend heimwee gehad.”

Pedro: „Hij had zo erg heimwee dat onze ouders na een jaar dachten: ‘We gaan terug’. Die wilden hem dat niet meer aandoen.”

Wim en Pedro Swier
Wim Swier is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Z’n bedrijf bezorgt elke week dertigduizend versmaaltijden door heel Nederland. Bij ouderen, bij bedrijven, maar ook bijvoorbeeld speciale sportmaaltijden bij de spelers van Heracles. Pedro Swier is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging, en is daarnaast bekend van zijn bijzondere werk na rampen over de hele wereld. Hij hielp onder meer bij de identificatie van slachtoffers van de vuurwerkramp, van de tsunami en van MH17.