Volledig scherm
Het torentje van Wim T. Schippers in de vijver bij de Universiteit Twente © Carlo ter Ellen DTCT

Nieuw kunstwerk pronkt straks op 60-jarige UT naast torentje Wim T. Schippers

ENSCHEDE  - De Universiteit Twente heeft drie kunstenaars geselecteerd voor een beeldbepalend kunstwerk, dat in het najaar van 2021 bij de viering van het zestig jarig bestaan van de UT op de campus wordt onthuld.

De kunstenaars zijn: Atelier van Lieshout, Studio PolyLester en Yvonne Dröge Wendel. Ze zijn door kunstcommissie van de UT geselecteerd na een open inschrijving,  waar 50 kunstenaars in Nederland wonende en werkende kunstenaars op hebben gereageerd. Van de drie heeft alleen Dröge Wendel een Twentse achtergrond. Als beeldend kunstenaar is zij promovendus aan de Universiteit van Twente. 

Iconisch

Op het UT-terrein zijn vele kunstwerken te bewonderen. Het meest iconische is misschien wel de verzonken kerktoren in een waterpartij van Wim T. Schippers, geplaatst ten tijde van de oprichting van de toenmalige Technische Hogeschool in de jaren 60. De grote letters langs de Hengelosestraat zijn eveneens beeldbepalend. Ook het kunstwerk dat volgend jaar het 60-jarig gaat opluisteren moet een blikvanger worden. „Een echte landmark”, typeert Jessica Voorwinde, die het kunstproject coördineert. Er zijn drie mogelijke mogelijke locaties aangewezen; het entreegebied, het plein voor het U-Parkhotel en de Oude Drienerloweg.

Duurzaam

Wat voor creatie het gaat worden, is nu nog niet te zeggen. De vorm van het kunstwerk is volledig vrij. Bij inschrijving werd geen onderscheid gemaakt in discipline, medium, specialisme, interessegebied of materiaal. En ook het type projecten was geheel vrij. Uiteraard is van de kunstenaars wel een motivatie gevraagd. Een verbinding met technologie wordt als een pré gezien. Daarnaast moest het werk duurzaam zijn. ‘Over nog eens 60 jaar moet het er nog steeds staan’, benadrukt de Kunstcommissie.

Quote

Over nog eens 60 jaar moet het kunstwerk er nog steeds staan

Kunstcommissie UT

November 2021

De drie geselecteerde kunstenaars werken in drie maanden tijd hun schetsontwerp verder uit. Daarvoor ontvangen zij een passende vergoeding. Vervolgens kiest de UT een van de drie projectplannen en krijgt de kunstenaar in kwestie bijna anderhalf jaar de tijd om het kunstwerk te realiseren, voordat het in november 2021 onthuld zal worden.

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.