Pand waar viervoudige moord is gepleegd aan van Leeuwenhoekstraat / hoek Snelliusstraat.
Volledig scherm
Pand waar viervoudige moord is gepleegd aan van Leeuwenhoekstraat / hoek Snelliusstraat. © Carlo ter Ellen DTCT

Onderzoek naar viervoudige moord waarbij Arnhemmer omkwam leverde stapels bewijs op

ALMELO/ ENSCHEDE - Het onderzoek naar de viervoudige moord in Enschede, waarbij ook Arnhemmer Max Klaassen het leven liet, leverde stapels bewijs op tegen de drie verdachten. De enigen die nog met vragen blijven zitten zijn de nabestaanden van de doodgeschoten mannen.

DNA, kogelhulzenbloedvlekken en wapens: het bewijs tegen vader Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis stapelt zich op. Niet voor niets denkt justitie genoeg te hebben om het trio veroordeeld te krijgen voor de viervoudige moord die vorig jaar november aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede plaatshad. Donderdag tijdens een emotioneel verlopen voorbereidende rechtszaak in Almelo viel zelfs het woord ‘levenslang’.

Of ooit bekend wordt hoe de moorden precies gepleegd zijn, hangt af van de verdachten. Nagenoeg het enige dat namelijk nog ontbreekt zijn de verklaringen van vader en zoons A.. Vanaf hun arrestaties hebben ze niets willen zeggen over de moorden op Tuan Nguyen, Maijkel Akfidan, Artur Sargsyan en Max Klaassen uit Arnhem.

Verklaring

Donderdag bleek dat vader Camil in de toekomst wel wil verklaren, net als zijn zoon Dejan. Denis liet zich er nog niet over uit en beriep zich op zijn zwijgrecht. Hoeveel de verklaring van Camil duidelijk zal maken is de vraag: zijn advocaat, Jeroen Michels, noemde het aangekondigde relaas ‘een visie’ op een zaak waarin de verklaring vermoedelijk geen doorslaggevende rol speelt.

Toch hoopt officier van justitie Aiden van Veen dat de drie moordverdachten vertellen wat er precies is gebeurd. „Natuurlijk omdat de nabestaanden daar recht op hebben. Er zijn veel mensen die recht hebben om te weten waarom en hoe hun geliefden zijn doodgeschoten. Maar ook omdat het dossier dan pas volledig is.” 

Dat de nabestaanden uitleg willen bleek gisteren opnieuw: bij het binnenkomen en verlaten van de rechtbank werden de verdachten bespuugd en uitgescholden. „Daar zitten gewoon drie moordenaars. Die moeten ook dood”, galmde het vanaf de publieke tribune.

Kogelhuls

Tijdens de zitting bleek dat  - bovenop het andere bewijs - er ook nog een kogelhuls in de auto van de familie A. is gevonden. De huls komt overeen met exemplaren die bij de slachtoffers zijn aangetroffen. Eerder werd in de auto al bloed van slachtoffer Nguyen gevonden.

Het verhaal over een Mexicaans drugskartel die via een omweg achter de viervoudige moord zou zitten - zoals onlangs door misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink werd beschreven - werd door justitie naar het rijk der fabelen verwezen. „Alle lijntjes zijn onderzocht, en niets bevestigt dat verhaal”, aldus aanklager Van Veen.

Justitie hoopt de zaak begin volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.

Plaats delict viervoudige moord aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede
Volledig scherm
Plaats delict viervoudige moord aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede © Emiel Muijderman