Volledig scherm
De gedenksteen voor Lotte, in de armen van haar vader. © Eugeniek van der Zee

Overleden model Lotte van der Zee krijgt gedenkplek in Oostenrijk

ENSCHEDE - Een jaar na haar overlijden krijgt model Lotte van der Zee (20) uit Enschede een permanente herdenkingsplekje in Oostenrijk, waar ze destijds werd getroffen door een hartstilstand. 

Haar ouders Bert en Eugeniek plaatsen daar volgende week een kleine zwerfkei met daarin een hart gegraveerd met Lotte’s naam. Drie krijgt een plekje op de berg in Westendorf, waar de laatste foto van hun dochter gemaakt: vrolijk en lachend, zoals ze was.

Een zelfde tweede kei krijgt een plek in of bij het hotel in Westendorf, waar hun dochter op 20 februari onwel werd. De familie viert er sinds de geboorte van Lotte in die plaats hun skivakantie. De dood van Lotte heeft ook in dat familiehotel diepe indruk gemaakt.

Gouden sterren

Volledig scherm
De laatste foto van Lotte. Op deze berg wordt de steen, vlak bij een boompje geplaatst. © Fam Van der Zee

Familie en goede vrienden van Eugeniek, Bert en Lotte zullen bij het plaatsen van de stenen aanwezig zijn. Ze laten daarna witte ballonnen met gouden sterretjes op. “Het zal zwaar en emotioneel zijn; maar dit willen we voor onze dochter doen”, zegt moeder Eugeniek. “Straks hebben we een plekje waar we telkens naar terug kunnen gaan en het gevoel hebben dat ze dicht bij ons ins.” 

In een interview voor deze krant eind vorig jaar vertelde zij en haar man hoe ze hun leven weer zin proberen te geven sinds de dood van hun dochter. Dat gaat moeizaam. Lotte herdenken is een belangrijke bijdrage aan hun rouwproces. Bert sprak over het leven als een berg, waar je tegenop ziet. “We moeten nu samen, zonder Lotte, die berg over. Hoe zwaar en hoe moeilijk het ook is.”

Mooiste tiener van de wereld

Lotte van der Zee werd in 2017 tot mooiste tiener van de wereld uitgeroepen en haalde als eerste Nederlandse de Miss Teen Universe naar ons land.

Ze kreeg op 20 februari vorig jaar een dag voor haar 21e verjaardag een hartstilstand en raakte daarna in coma. Ze overleed op 6 maart. De doodsoorzaak van Lotte is onbekend. Artsen vermoeden het Brugada syndroom, een aangeboren hartafwijking.

In de Grote Kerk van Enschede werd 16 maart 2019 afscheid genomen van de overleden Lotte van der Zee. Bekijk hieronder beelden van het afscheid.