Volledig scherm
© ANP XTRA

Oververhitting Twentse woningmarkt loopt op z'n eind

Interactieve kaartENSCHEDE - De gekte op de woningmarkt lijkt ook in Twente langzaam op z'n eind te lopen. Al werd in deze regio in het laatste kwartaal van 2018 nog steeds een klein percentage woningen boven de vraagprijs verkocht. Landelijk is deze trend al voorbij.

Maar het aanbod op de regionale woningmarkt stijgt in het vierde kwartaal van 2018 wel weer sinds lange tijd. Een signaal dat het einde van de wild-west taferelen ook op de Twentse woningmarkt langzaam in zicht komt. ‘De gekte’ op de huizenmarkt lijkt landelijk helemaal over zijn hoogtepunt heen. „In sommige regio’s, met name Amsterdam, zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt”, zei voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De NVM merkt dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. „We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen.”

Oververhitting

Ook in Twente lijkt de oververhitting van de woningmarkt af te vlakken. Maar de gemiddelde verkoopprijs van een woning stijgt ook in deze regio nog steeds. In de regio Almelo-Tubbergen met 4,3% in het vierde kwartaal van vorig jaar, in vergelijking met een kwartaal eerder. Over het hele jaar bedroeg de prijsstijging in de regio Almelo/Tubbergen - hieronder vallen o.a. ook Oldenzaal, Twenterand en Rijssen-Holten – bijna 12 procent.

In de regio Enschede-Hengelo stegen de prijzen in het laatste kwartaal met 3,2 procent. Over het hele jaar 2018 met bijna 10 procent. Tot Enschede-Hengelo behoren o.a. ook de Hof van Twente en Haaksbergen.

Boven vraagprijs

Wat opvalt is dat in heel Twente nog steeds circa twee procent van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. Althans in het vierde kwartaal. Landelijk is deze trend voorbij. Voor het eerst in 18 kwartalen steeg het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden in het laatste kwartaal van vorig jaar weer. Landelijk gezien met vijf procent en in Twente met ruim drie procent. Dit is een trendbreuk. Over het hele jaar gezien daalde het aanbod in regio Hengelo/Enschede nog met 19% en in Almelo/tubbergen met bijna 16 procent.

Stabiel

Het grote verschil tussen deze twee regio’s is dat in Hengelo/Enschede over heel 2018 het aanbod van tussenwoningen het meest is afgenomen (-39.8%), terwijl dit in Almelo/Tubbergen het aantal te koop staande appartementen het meest is afgenomen (-32,4%). Het aantal dagen dat een woning te koop staat in de regio’s Hengelo/Enschede en Almelo/Tubbergen is op dit moment redelijk stabiel en ligt op het landelijk gemiddelde van ongeveer 40 dagen, in Enschede is het aantal dagen dat gemiddeld nodig is voor de verkoop van een woning het laagst (ca. 26 dagen).

 1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
  PREMIUM
  Video

  Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

  Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.
 2. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

  Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

  ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.