Prins Constantijn is in Twente; hij is eredoctor aan Universiteit Twente
ENSCHEDE - Prins Constantijn kreeg vanmiddag op de Universiteit Twente een eredoctoraat uitgereikt. Dat gebeurt tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de UT. Hij liet zich bij die gelegenheid kritisch uit over de impact van start-ups in Nederland.
De Prins van Oranje zei dat beginnende ondernemingen die vanuit universiteiten ontstaan in bijvoorbeeld Boston en Cambridge veel meer impact hebben. In Nederland komen baanbrekende innovatieve bedrijven moeizaam van de grond. Terwijl er wel heel geld naar toe gaat.
„De vraag is hoe effectief dit wordt benut. Het lijkt wel een fiets waarvan de onderdelen uit elkaar liggen. We hebben een handleiding nodig om van die onderdelen een rijwiel te bouwen. Laten we zorgen dat de impact groter wordt, omdat deze wereld oplossingen vraagt op het gebied van klimaat, mobiliteit, gezondheidszorg en meer.”
Nieuwe ambassadeurs
Behalve de Prins van Oranje nam de universiteit nog drie prominenten op in de stal van eredoctoren. Dat zijn klimaatdeskundige Debra Roberts, cybersecurity-expert Jaya Baloo en fysicus en wetenschapsbestuurder Wim van Saarloos. Eredoctoren mogen de titel doctor honoris causa voeren.
De UT reikt elke vijf jaar eredoctoraten uit. Bij de twaalfde lustrumviering, die in november plaatshad maar vanwege coronamaatregelen werd uitgesteld, koos ze voor mensen die zich inzetten voor een eerlijke, duurzame en digitale samenleving en voor ondernemerschap. Door hen eredoctor te maken, wil de UT ze als belangrijke ambassadeurs aan zich binden.
Prins Constantijn is adviseur bedrijfsinnovatie en vooral bekend als voorvechter van een beter klimaat voor startups. Hij volgde hierin Neelie Kroes op, die in 2016 al een eredoctoraat kreeg van de UT. De Prins van Oranje is lid van de beoordelingscommissie van het Nationale Groeifonds, waar hij innovatieprojecten beoordeelt.
Klimaatvoorvechter Debra Roberts
Debra Roberts uit Zuid-Afrika stond in 2020 in de Klimaat Top 100 van ’s werelds meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaatbeleid. Afgelopen week probeerde ze politiek Den Haag nog te overtuigen van de urgentie van de klimaatproblemen. Roberts is co-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Vrouwelijk rolmodel in de technologie is Jaya Baloo. Zij trad aan bij KPN in het jaar dat het bedrijf door een 17-jarige werd gehackt. Jaya maakte het securityteam van KPN daarna toonaangevend in de wereld. Wim van Saarloos is niet alleen bekend als theoretisch fysicus, maar ook als oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen.
Vrouwelijke toptalenten
In gebouw De Waaier op de UT werden ook jaarlijkse prijzen toegekend. Henrieke Veger-van den Berg kreeg de Marina van Dammebeurs als succesvol alumna. Na een studie bedrijfskunde is ze nu tien jaar met veel succes werkzaam in de technische sector. Ze gebruikt het geldbedrag van 9000 euro, behorend bij de prijs, voor het volgen van aanvullende opleidingen.
De Overijssel PhD Award voor 2021 voor een dissertatie van uitzonderlijk academisch niveau ging naar UT-onderzoekster Sugandh Chauhan van de faculteit ITC. Universitair docent Anouk Bomers van de faculteit Elektrotechniek kreeg de Professor de Winterprijs voor een toppublicatie van vrouwelijk talent aan de UT.
Stadspenning van Enschede
Burgemeester Roelof Bleker van Enschede reikte de stadspenning uit aan het College van Bestuur van de UT. Aanleiding hiervoor was het 6-jarig bestaan van de universiteit, die van grote betekenis is voor de regio, aldus Bleker. Hij studeerde zelf aan de UT. Meer dan duizend start-ups en spin-off kwamen voort uit de UT. Wereldwijd lopen 54.000 alumni rond, die in Enschede studeerden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMNATUUR
De bontgekleurde natuur in de zomer: deze opvallende dieren kun je in Twente en de Achterhoek tegenkomen
Het zal niemand zijn ontgaan dat de natuur zich in deze eerste maand van de zomer tooit in prachtige kleuren. Al die bonte of juist weer ingetogen kleuren vormen een bron van inspiratie voor tal van lezers die met de camera de natuur introkken. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Niet welvaart of economische groei, maar het geluk van Twentenaren wordt het belangrijkst
ENSCHEDE - Het gaat vaak over welvaart en economische groei in de plannen van de Twente Board. Maar het samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheid gaat de focus verleggen: van welvaart naar welzijn. Niet alleen economische groei is belangrijk voor Twentenaren, hun geluk is nóg belangrijker. -
PREMIUM
Dichter Rodaan al Galidi geschokt door incident in trein: ‘Iemand opsluiten op de wc, dat doe je niet’
ENSCHEDE - Hij kwam van het festival Warme Woorden in Enschede, maar in de trein trof hem zondag vooral bittere kou. Tot zijn eigen verbijstering moest schrijver/dichter Rodaan Al Galidi toezien hoe treinpersoneel een kleine, vooral angstige man opsloot in het toilet. Het filmpje dat hij maakte, moest worden verwijderd. „Onvoorstelbaar dat dit in Nederland gebeurt.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUM
MTB’ers in het spoor van de GOW-competitie: ‘Regionale renners een wedstrijdbeleving aanbieden’
ENSCHEDE - Waar moet je als mountainbikeliefhebber naar toe als je eens mee wilt doen aan een echte wedstrijd? Vaak de grens over, waar het aanbod van races vele malen groter is dan in eigen land. De nieuwe FPS Bouw MTB Cup brengt daar in deze regio verandering in. -
PREMIUM
‘Illegaal’ scooterbedrijf Check krijgt geen vergunning en moet weg uit Bentrotstraat in Enschede
ENSCHEDE - Deelscooterbedrijf Check krijgt geen vergunning om zich aan de Bentrotstraat 29 te vestigen. Het moet daarom op zoek naar een andere locatie. De gemeente heeft de vergunningaanvraag afgewezen.