Een geënsceneerde foto van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Volledig scherm
Een geënsceneerde foto van huiselijk geweld en kindermishandeling. © Dreamstime

PvdA in Enschede wil info over meldpunt kindermishandeling

ENSCHEDE - De fractie van de PvdA wil van het college opheldering over de enorme wachtlijst bij de aanpak van kindermishandeling. Raadslid Deniz Dönmez heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 

Meldpunt

Het regionale meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, Veilig Thuis Twente (VTT) kampt met een wachtlijst van 550 meldingen. Er worden extra middelen ingezet, 290.000 euro met als voorwaarde dat er onderzoek wordt gedaan naar een efficiëntere werkwijze van VTT. De wachtlijst is gestegen sinds eind december van 450 meldingen naar 550 meldingen. De wachtlijst wordt elke dag gescand op crisissituaties maar minder urgente zaken kunnen wel maanden op de wachtlijst staan.

Juiste zorg

De PvdA maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en vraagt het college om inzicht te geven in bepaalde vraagstukken. „Er wordt 290.000 euro extra middelen ingezet,  voor het instellen van een onderzoek. Wij willen weten hoeveel geld hiervan besteed gaat worden aan het direct oplossen van de wachtlijst”, zegt Dönmez. 

Wachtlijst

Ook vindt de partij het bestaan van een wachtlijst voor deze zorg zeer onwenselijk. „Hoe gaat het college deze wachtlijst oplossen en ervoor zorgen dat er geen wachtlijst meer kan ontstaan? En lopen we als Enschede het risico in sommige zaken niet te voldoen aan artikel 19 van de rechten van het kind . Ook willen we inzichtelijk krijgen of het in regionaal verband aanbesteden van de zorg leidt tot deze wachtlijsten, hogere kosten en andere inefficiënte zaken.”