Rattenplaag in Enschedese wijk Twekkelerveld? Bewoners ervaren al jaren overlast

VIDEOENSCHEDE - De ratten zijn dan wel weg uit De Noorderkroon in Twekkelerveld, de rest van de wijk achter de school schijnt wel overlast te ervaren. Dat blijkt uit nader onderzoek van 1Twente. 

Het gaat onder meer om de Castorstraat en Polluxstraat. “We ervaren al jaren overlast”, vertelt een bewoner. Waar het aan ligt, durft ze niet te zeggen, maar ze vermoedt dat de ondergrondse containers te weinig worden geleegd. Niet alleen dat. “Mensen in deze wijk hebben vaak weinig te besteden, waardoor ze geen geld uit willen geven aan het fatsoenlijk wegbrengen van hun afval met hun pasje”, legt ze uit. “Daarom dumpen ze hun zakjes maar gewoon naast de containers en dat trekt de ratten aan.” Haar buurvrouw denkt dat het vooral met de riolering te maken heeft: “Op verschillende plekken hier in de wijk is de riolering kapot, waardoor de ratten naar boven komen.”

Twente Milieu op de hoogte

Annemiek Prinsen, communicatieadviseur van Twente Milieu, bevestigt het vermoeden van de bewoners. “We zijn op de hoogte van de problemen. Twekkelerveld is een oude wijk. Hier en daar is de riolering stuk. Gevolg: de ratten zoeken hun weg naar boven”, legt ze uit. Verder zegt Prinsen dat de warme zomer tevens voor overlast zorgde, omdat mensen vaker buiten waren en daardoor afval of etensresten terug bleven.

“Maar de grootste uitdaging is zeker dat er sinds 2017 een landelijk verbod op gif is”, zo zegt Prinsen. “Hierdoor zijn er meer herhaalbezoeken nodig voor hetzelfde resultaat.” Zo waren er in 2018 zo’n 2.175 unieke adressen met een rattenmelding, terwijl dit er in 2015 nog 1.447 waren. “Samen met de gemeente zetten we op dit moment meer in op preventiemiddelen. Maar dat betekent maatwerk per buurt en dat maakt het uitdagend”, vertelt Prinsen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Een dode rat op straat
Volledig scherm
Een dode rat op straat © Annina Romita