Regionale ziekenhuizen in Twente nog niet in problemen door toename coronapatiënten
ENSCHEDE - De ziekenhuizen in deze regio kunnen het aantal coronabesmettingen nog goed aan. Dat zeggen de woordvoerders van de drie ziekenhuizen MST (Enschede), ZGT (Almelo/Hengelo) en SKB (Winterswijk).
Nu het aantal besmettingen rap oploopt en Nederland steeds roder kleurt op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC groeien de zorgen. Isala in Zwolle heeft intussen als eerste ziekenhuis in het land noodgedwongen coronapatiënten moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. Afgelopen weekeinde heeft Isala bovendien twintig reguliere geplande patiënten afgebeld. Een groot deel van de coronapatiënten in het ziekenhuis is niet gevaccineerd en komt uit Staphorst.
Geen nood aan de man
Volgens de ziekenhuizen in deze regio is de nood nog niet aan de man, zoals in Zwolle. Hoewel het aantal besmettingen ook hier groeit en Rijssen, waar de vaccinatiegraad ook laag is, al dagen bovenaan de lijst met besmettingen staat.
„Er is nog zeker geen sprake van overbelasting. Van de zestien ic-bedden zijn er twee in gebruik door patiënten met Covid. Op de gewone verpleegzalen liggen zo’n tien patiënten”, aldus ZGT-woordvoerder Dennis Tigchelovend. „Alle geplande opnames en behandelingen kunnen gewoon doorgaan.”
ZGT maakt niet bekend hoeveel van de besmette Covid-patiënten gevaccineerd zijn tegen het virus. Tal van ziekenhuizen in het land maakten eerder al bekend dat het merendeel van de opgenomen mensen niet is gevaccineerd. ZGT wil daar vanwege privacyredenen geen uitspraak over doen.
Datzelfde geldt voor het MST. „Los van het privacy-aspect weten we ook niet altijd of iemand is gevaccineerd. We vragen het niet altijd. Cruciaal voor ons is dat iemand de juiste zorg krijgt”, aldus woordvoerder Ida Gerda Emmens.
Inhaalslag gaat door
Volgens haar is er nog niets aan de hand in het MST. „Het is momenteel goed beheersbaar. We hebben geen patiënten hoeven uitplaatsen. Ook is nog niet aan de orde dat we de reguliere zorg moeten afschalen. We zijn nog volop bezig met het inhaalprogramma als gevolg van de eerdere coronagolf. Dat programma gaat nog volop door.” Over het aantal coronapatiënten op de ic worden evenmin mededelingen gedaan.
Op de lijst van de ECDC kleurde afgelopen weekeinde alleen Limburg nog rood. Maar de verwachting is dat in de loop van deze week ook de regio’s Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland van oranje naar rood springen. Rood is de op een na hoogste alarmfase. De stijging kan betekenen dat andere landen weer strengere regels voor Nederlandse reizigers gaan invoeren.
In het SKB in Wnterswijk liggen er momenteel twee patiënten met corona op de verpleegafdeling en één op de Intensive Care. Het ziekenhuis heeft in totaal zeven ic-bedden. Er worden geen mededelingen gedaan over de vraaag of de opgenomen patiënten gevaccineerd zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stadionverboden in Twente: welke straffen zijn er en wie deelt ze uit?
ENSCHEDE - Massale vechtpartijen, vuurwerkbommen en gooien met bier. Een bezoek aan een wedstrijd van FC Twente of Heracles is niet zonder risico. De schade is groot en de maat is vol. FC Twente dreigde deze week met stadionverboden. Maar welke straffen zijn er nou eigenlijk en wie deelt ze uit? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met videojournaal
Gemist? Ziekenhuis MST slibt dicht & enorme opluchting bij Herterij Twente in Geesteren
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben de belangrijkste nieuwsfeiten voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van vrijdag 27 januari. -
PREMIUM
Niet eerder kwamen er zoveel zonnepanelen bij (en de 'nadelen' merken we als straks de zon schijnt)
Het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid energie die zij opwekken, is in het afgelopen jaar historisch hard gegroeid in Oost-Nederland. Dat terwijl het stroomnet aan de grenzen van zijn capaciteit zit. De gevolgen van onze duurzaamheidsdrift worden in februari of maart voelbaar. -
PREMIUM
‘Temptation-Jari’ (22) uit Hengelo maakt indruk als volkszanger: ‘Dit was nogal een stap’
HENGELO - Hij komt uit een echte sportfamilie, is groot voetbalfanaat en heeft een eigen sportschool. Niet direct kenmerken die passen bij het prototype volkszanger. Toch droomt Jari Hellegers (22) uit Hengelo ‘stiekem’ van een carrière in de muziek. Opeens duikt de Twentenaar in de ene na de andere kroeg op. „Ik ben altijd te porren voor gezelligheid.”
-
PREMIUMcolumn
Boodschappen doen over de grens is reis terug in de tijd: ‘Zijn we hier in een derde wereldland?’
Een derde wereldland? Dat gaat misschien wat ver. Maar wie wel eens de Achterhoekse of Twentse oostgrens over gaat om boodschappen te doen in Duitsland, gaat terug in de tijd. Aan de ene kant heeft het wel wat: die nostalgie. Aan de andere kant is die prehistorie soms bloed irritant! -
-
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.