Volledig scherm
De bus © News United | Dennis Bakker

Rolstoelbus Mohammed (20) opgeblazen in Enschede: ‘Hij kan nu geen kant op’

ENSCHEDE - De rolstoelbus van de familie Sariakçe uit Enschede is zaterdagavond met een zwaar explosief vernield. De familie concludeert uit verklaringen van ooggetuigen dat de bus een bewust doelwit was. De vermoedelijke dader ging er op een scooter vandoor.

De bus heeft de familie in bruikleen van de gemeente Enschede, zegt moeder Fatma Sariakçe. Haar gehandicapte zoon Mohammed Safa Sariakçe (20), die is gekluisterd aan zijn elektrische rolstoel, wordt daarmee naar activiteiten gebracht. „Er wordt in Stadsveld de laatste tijd wel vaker zwaar vuurwerk afgestoken”, zegt Fatma. 

„Maar dit keer leek het veel erger dan vuurwerk, het leek wel of er een bom afging. Zo’n hevige knal, ongelooflijk. Twee keer. Het voelde als een aardbeving, ik ben meteen naar buiten gerend. De voorkant van de rolstoelbus was compleet vernield. Een buurvrouw vertelde me dat er heel bewust iets naar de bus is gegooid.”

Kwaad en verdrietig

Wie dit op zijn geweten heeft, kan Fatma onmogelijk zeggen. „Ik kan echt niemand aanwijzen. Het zou ook heel erg zijn als ik iemand beschuldig en die heeft het niet gedaan. Maar van mij mag degene die dit gedaan heeft zelf onder een bus komen.” Ze vindt het vooral erg voor Mohammed, die nu geen kant op kan.

„Hij is kwaad en verdrietig. Maar ook erg geschrokken. Hij heeft de rest van de nacht geen oog meer dicht gedaan.” De oudste zoon Enes Sariakçe is politiek actief in de gemeenteraad van Enschede voor Denk. „Ik weet niet of dat een aanleiding kan zijn”, zegt Fatma. „Enes woont al helemaal niet meer thuis.” 

De fractievoorzitter van Denk meldde zelf op twitter dat dit ‘opnieuw een voorbeeld is van illegaal vuurwerk in de wijk Stadsveld.’ 

De politie heeft zaterdagavond de bus afgesleept voor nader onderzoek. De carrosserie is zwaar beschadigd, net als de voorruit. De brandweer heeft nog moeten blussen. De familie heeft aangifte gedaan van vernieling, die aangifte moet maandag op het bureau nog worden ondertekend. Hoe het verder gaat weet Fatma niet. „Maar ik ben bang dat Mohammed voorlopig niet naar rolhockey kan, zijn favoriete sport.”