Volledig scherm
PREMIUM
Romy Roode vertelt over haar arrestatie en de vrijlating daarna. © Frans Nikkels

Romy (18) aangehouden na mishandeling Syrisch gezin in Enschede: ‘Politie gebruikte mijn dochter als lokaas’

ENSCHEDE - Als de politie een jonge moeder heeft aangehouden, geeft de een na de andere betrokkene bij de mishandeling van een Syrisch gezin zich aan. De familie is ervan overtuigd dat de politie de 18-jarige bewust als een lokaas gebruikte. Want op het moment dat iedereen achter slot en grendel zat, mocht Romy weer naar huis.

Romy Roode woont met haar zeven maanden oude zoontje aan de Cronjéstraat in de Enschedese volkswijk Dolphia. Haar huurwoning grenst aan die van het Syrische gezin dat er vorige maand vluchtte na te zijn belaagd en mishandeld. Het gezin woont nu elders in Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen sprak er meteen zijn ‘diepste afkeuring’ over uit.

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.