Volledig scherm
Gerard Sanderink , eigenaar van Centric en Oranjewoud, kreeg opnieuw geen gelijk van de rechter. © Carlo ter Ellen

Sanderink verliest bij ’t Hof opnieuw zaken tegen zijn ex-vriendin

ARNHEM/ALMELO - Topondernemer Gerard Sanderink heeft bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden twee zaken verloren tegen zijn ex-geliefde Brigitte van Egten uit Enschede. Sanderink had gevraagd de tenuitvoerlegging van twee vonnissen van de Almelose rechter te schorsen.

Sanderink werd door de rechtbank Almelo veroordeeld wegens smaad. Hij beschuldigde zijn ex-vriendin Brigitte van Egten ervan dat ze de FIOD had aangezet tot een inval bij Sanderinks bouwconcern Strukton. Ook zou Van Egten hebben gefraudeerd bij Sanderinks bedrijf DSS in Goor, waar ze directeur was. Voor beide aantijgingen ontbrak elk bewijs.

Rectificatie

De rechter in Almelo veroordeelde Sanderink tot rectificatie op straffe van een dwangsom. De ondernemer ging echter door met zijn beschuldigingen en werd daarop veroordeeld tot het betalen van twee ton aan Van Egten. Om er zeker van te zijn dat ze de schadevergoeding ook zou ontvangen, liet Van Egten beslag leggen op aandelen van Sanderinks bedrijven met als doel deze te verkopen.

De ‘soap’ rondom Gerard Sanderink, hoe zit het precies? Bekijk de video:

Gambia

Sanderink kwam daarop alsnog met twee ton over de brug. De excentrieke ondernemer uit Almelo vroeg het gerechtshof om een zekerheidstelling van zijn vriendin tot het moment dat de zaak volledig is afgerond. Van Egten zou er immers vandoor kunnen gaan naar Gambia, waar ze een vakantiewoning heeft.

Als Sanderink uiteindelijk toch zou winnen en Van Egten dan in het buitenland zou wonen, zou hij ‘zijn’ twee ton niet meer bij haar terug kunnen halen. Het hof wees dat verzoek in een tussenvonnis af, omdat het vindt dat het belang van Van Egten zwaarder weegt en zij niet in financiële nood verkeert, waardoor ze hem eventueel niet zou kunnen terugbetalen.

Alle zaken verloren

Sanderink heeft tot op heden alle rechtszaken verloren die hij begon tegen zijn ex-vriendin en de door hem ontslagen directieleden van zijn ICT-bedrijf Centric en van DSS in Goor. In alle zaken waarin hij zelf voor de rechter werd gesleept door zijn ex en door hem ontslagen ex-directieleden dolf Sanderink eveneens het onderspit.

In alle rechtszaken speelt Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek een rol. Directieleden van Centric vertrokken of werden buiten gezet, omdat ze er problemen mee hebben dat de omstreden Van Rijbroek als ‘deskundige’ in cybersecurity een rol zou krijgen bij Centric.

Bovendien zou Van Rijbroek Sanderink hebben opgestookt tegen zijn ex-vriendin en haar mede-directeur bij DSS in Goor, Marel van der Heijden, zo werd gesteld op verschillende rechtszittingen. Ook de ontslagzaken tegen die twee werden door Sanderink verloren.