Volledig scherm
© Google Streetview

Sluiting dreigt voor winkels van Hudson's Bay in Nederland

ENSCHEDE - Warenhuis Hudson's Bay twijfelt over de toekomst van de filialen in Nederland. Er is een financieel adviseur ingeschakeld om te kijken wat er moet gebeuren om het tij van de verliesgevende winkelketen te keren. Sluiting van meerdere filialen wordt niet uitgesloten. De winkels van Hudson's Bay in Nederland, ook die in Enschede, presteren nog steeds ondermaats.

„We zijn hier echt om te blijven”, zei de storemanager van Hudson's Bay in Enschede vorig jaar maart tegenover deze krant. Maar een dik jaar na de feestelijke opening van het filiaal aan het Van Heekplein, is dat allesbehalve zeker. De warenhuizen in Nederland draaiden vorig jaar meer dan 80 miljoen euro verlies. Het Canadese warenhuis kondigde in januari al een herpositionering aan, waarbij de grootte van de winkels wordt aangepast.

Verkoop

Zondag werd bekend dat Hudson's Bay Company bijna alle Europese winkels verkoopt aan de Oostenrijkse investeringsmaatschappij Signa, dat al de helft van de aandelen in handen had. Met die deal is omgerekend een miljard euro gemoeid. De Nederlandse winkels blijven echter buiten schot: Hudson's Bay Nederland komt volledig in handen van de Canadezen. Nu is Hudson’s Bay in ons land nog voor ongeveer de helft in handen van het Oostenrijkse Signa. 

Wat er met de vijftien Nederlandse Hudson’s Bay-filialen gaat gebeuren, is onduidelijk. Het Canadese warenhuis heeft een speciale financieel adviseur aangesteld om te kijken wat er met de warenhuizen in Nederland moet gebeuren. Het bedrijf zegt dat er bezuinigingen en een reorganisatie aan komen. Ook gaan er mogelijk filialen dicht, maar woordvoerder Rosemarie Hup van Hudson's Bay Nederland kan nog geen uitspraken doen over welke warenhuizen het dan zou gaan.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Van de beurs halen

En er is meer nieuws: een groep aandeelhouders van Hudson’s Bay Company wil het Canadese warenhuis nu kopen en van de beurs halen. De groep wordt geleid door de huidige voorzitter van Hudson’s Bay, Richard Baker. De groep biedt 1,7 miljard Canadese dollar, dat is ruim 1,1 miljard euro. De aandeelhouders hebben al bijna 60 procent van de aandelen van Hudson's Bay Company in handen.

Het AD onthulde onlangs dat Hudson's Bay huurverlaging poogt af te bedingen bij de verhuurders, om zo de kosten verder te drukken. De vastgoedbazen weigeren en beroepen zich op de meerjarige huurgarantie. Of er ook over het filiaal in Enschede afgedongen wordt, is niet bekend. Hudson’s Bay heeft voor het pand aan het Van Heekplein een huurcontract van 20 jaar.

Geen markt in Twente?

Dat er in Twente geen markt zou zijn voor een luxere winkel als Hudson’s Bay noemde retaildeskundige Fred Rutgers eerder al onzin. „Consument is consument. De kunst is om de latente behoefte aan te wakkeren; je moet de consument verleiden iets te kopen. Op dat gebied kunnen ze echt een voorbeeld nemen aan de Bijenkorf. Leg de reclames van Hudson’s Bay en de Bijenkorf maar eens naast elkaar”, zei hij eerder in deze krant.

Volgens Rutgers zijn er van meet af aan fouten gemaakt door het van oorsprong Canadese warenhuis. „Ze hebben een positioneringsfout gemaakt, ze hebben geen smoel. Van het personeel wist in het begin niemand te vertellen wat het concept is van Hudson’s Bay”, luidt zijn kritiek.