Twentenaren in China zien impact coronavirus groeien: ‘Ik maak me ernstige zorgen’

VideoHONGKONG - Extra gezondheidscontrole op de luchthaven en in het hotel, vrijwel lege straten in de miljoenenstad, inwoners met mondneuskapjes en groeiende onzekerheid over nieuwe noodmaatregelen. Tien Twentenaren, die op een veertiendaagse rondreis zijn in Azië, ervaren in Hongkong hoe de uitbraak van het coronavirus in China de laatste dagen steeds grotere gevolgen krijgt.

Het heeft de vorm van een pistool en is gericht op het voorhoofd van een van de Twentenaren. Een medewerker van het hotel verontschuldigt zich voor de maatregel. Hij moet bij gasten de lichaamstemperatuur meten. De meter slaat groen uit, 36 graden. De tien Tukkers mogen naar hun kamer. Bij 38 graden of meer is het mis en wacht nader onderzoek, een bezoek aan het ziekenhuis of quarantaine.

KLM-personeel met mondkapjes

Op weg naar Azië kun je niet meer om het coronavirus heen. Het cabinepersoneel van de KLM draagt beschermende mondkapjes. Passagiers op de vlucht naar Hongkong moet op een formulier aangeven of zij in de laatste dertig dagen in Wuhan is geweest. De stad van de levensbedreigende virusuitbraak ligt op zo’n 1000 kilometer van het reisdoel. Kort voor vertrek knaagt de onzekerheid. Wel of niet gaan? Buitenlandse Zaken, Rijksinstituut voor Volksgezondheid, luchtvaartmaatschappij en huisarts zien nog geen grote bezwaren. Er is geen negatief reisadvies.

Brede wegen zijn akelig stil

Vanaf de luchthaven Check Lap Kok naar Hongkong Island is het akelig stil op de brede wegen. Niet alleen een gevolg van Chinees nieuwjaar en de daaraan gekoppelde vakanties. Hongkong (7,3 miljoen inwoners) ontkomt niet aan de crisis. Toeristen blijven weg, scholen zijn op slot, Disneyland sluit tijdelijk de poorten, inwoners mijden de metro en de Hongkong Marathon is geschrapt. Na het SARS-virus (2003) en het MERS-virus (2013) lijkt Corona nog groter van omvang.

Zoontje moet mondkapje voor

„Voor het eerst maak ik me nu ernstige zorgen”, zegt Martijn Leferink (46), manager vermogensbeheer bij een grote internationale bank in Hongkong. De Haaksbergernaar is een van de circa vijfduizend Nederlanders in de voormalige Britse kolonie, die in 2047 definitief bij China gaat horen. Uit zijn broekzak haalt Leferink zijn mondneuskapje tevoorschijn. „Ik neem het echt serieus”, legt de met een Hongkongse getrouwde bankemployé uit. „Ons zoontje van bijna 2 sputterde vandaag wel tegen, maar we gingen vandaag wandelen en hebben hem toen ook een kapje voorgedaan.”

Minder congressen

Leferink is inmiddels tien jaar werkzaam in de metropool. Tot voor kort gingen gesprekken met Nederlanders dikwijls over de protestmarsen. Die zijn er na de jaarwisseling nog slechts sporadisch. Eerst droegen de demonstrerende studenten spandoeken, nu zijn dat mondkapjes. „We merken aan alles dat de virusziekte grote gevolgen heeft voor de economie”,  vertelt Brabander Patrick Verhoeven, die in Hongkong een restaurant, bar, voedingswinkel en het bedrijf Holland Seafood Trade runt. Er zijn minder congressen, hotels zien veel gasten wegblijven en de luchtvaart krijgt klappen.

Verdacht hoge lichaamstemperatuur

Voor de vijf koppels uit Enschede, Haaksbergen, Goor en Beckum - een hechte vriendengroep - is het drie dagen voorzichtig manoeuvreren in de startplaats van de Aziëreis. Veel toeristische attracties zijn gesloten, de metro gebruiken ze uit voorzorg niet. Donderdag wacht de inscheping voor een cruise van zeven dagen naar Vietnam en Singapore. Van de Noorse cruisemaatschappij hebben ze net een nieuw bericht ontvangen. Bij de inscheping wacht opnieuw een gezondheidscheck. Wie een verdacht hoge lichaamstemperatuur heeft, mag niet mee. De reder tekent daarbij aan dat geweigerde passagiers geen recht hebben op teruggave van hun reissom. „Daarvoor moet u bij uw verzekeraar zijn.”

Twentenaren in Hongkong, onder de indruk van de invloed van het coronavirus op het openbare leven.
Volledig scherm
Twentenaren in Hongkong, onder de indruk van de invloed van het coronavirus op het openbare leven. © Dolf Ruesink
Iedere bezoeker van China krijgt zo'n thermometer op zijn voorhoofd gezet. Te hoge temperatuur? Naar het gezondheidscentrum.
Volledig scherm
Iedere bezoeker van China krijgt zo'n thermometer op zijn voorhoofd gezet. Te hoge temperatuur? Naar het gezondheidscentrum. © Dolf Ruesink
Martijn Leferink uit Haaksbergen
Volledig scherm
Martijn Leferink uit Haaksbergen © Dolf Ruesink