Volledig scherm
Boeren gaan weer vroeg op pad, woensdag, om actie te voeren tegen de stikstofmaatregelen. © Lars Smook

Twentse boeren bereiden acties in regio voor; wat en waar is ‘verrassing’

DENEKAMP/ENSCHEDE - De nieuwste boerenacties, komende woensdag, zullen ook in Twente voor beroering zorgen. De animo is groot, laat een van de organisatoren weten. Maar wat precies de bedoeling is en waar er geprotesteerd gaat worden, blijft tot de dag zelf geheim. Ook voor deelnemers. 

Afgelopen woensdag bespraken Twentse boeren op een bijeenkomst in Saasveld de plannen voor volgende week. Het ging er onder meer over welke locaties een bezoek kunnen verwachten en van waaruit de acties op touw worden gezet. 

Het plan is dat woensdagochtend de ‘strijders’, zoals deelnemers aan het protest steevast door Farmers Defence Force genoemd worden, zich op afgesproken plekken in alle vroegte verzamelen, onder meer in Deurningen, Wierden, Haaksbergen en Rijssen. Daar worden ze verdeeld in groepen van maximaal vijftig trekkers en krijgen ze te horen wat het doel van die dag wordt. Wie zich niet in de opzet kan vinden, kan weer gaan, ‘dan ben je om kwart over 7 weer thuis’. De acties zijn regionaal, duren de hele dag. En mogelijk langer. Voor eten en drinken wordt gezorgd.

Animo groot

Een van de organisatoren achter de acties, die woensdagavond ook bij het overleg was, laat weten dat de animo nog groter is dan bij voorgaande protesten. Maar wat de doelen zijn van de verschillende trekkergroepen, waar ze hun geluid zullen laten horen, dat moet geheim blijven. „Wat mensen van Sinterklaas of de Kerstman krijgen is een verrassing, wat wij woensdag gaan doen ook.” Het enige wat hij erover kwijt wil: „De supermarkten hebben ons flink uitgeknepen.” 

Wel laat de boer weten dat de Twentse groepen niets gaan doen wat niet mag, dat het zonder agressie moet verlopen. „We blijven binnen de kaders van de wet en we komen niet op privé terrein.” Daarmee de lijn volgend van voorgaande protesten. „Volgens mij hebben ze in Den Haag meer last gehad van de jongens die boos waren over de vreugdevuren dan van al die duizenden boeren die er kwamen.”

Peiling LTO: 71 procent voor nieuwe publieksvriendelijke acties

Uit een ledenconsultatie van LTO Nederland, waar 4955 agrariërs op reageerden, blijkt dat 71 procent van hen voor nieuwe, gerichte, publieksvriendelijke demonstraties zijn. Een derde van de leden is voorstander van hardere acties, die echter niet ten koste moeten gaan van de sympathie van de burger. Slechts een klein deel (15 procent) wil geen nieuwe acties.

De peiling toont ook aan dat de boeren vinden dat een halvering van de veestapel voorkomen moet worden, dat Natura-2000 gebieden moeten worden herijkt en dat datgene wat aan boeren vergund is, vergund moet blijven. Bij die drie thema’s ligt de prioriteit.