Medewerkers en cliënten van Care Free Twente kwamen in mei 2019 verhaal halen bij Menzis. De verzekeraar betichtte de zorgaanbieder van fraude en vorderde ruim 600.000 aan betaalde zorg. Directeur Rima Lahdo (rechts).
Volledig scherm
Medewerkers en cliënten van Care Free Twente kwamen in mei 2019 verhaal halen bij Menzis. De verzekeraar betichtte de zorgaanbieder van fraude en vorderde ruim 600.000 aan betaalde zorg. Directeur Rima Lahdo (rechts). © Lars Smook

Twentse gemeenten zeggen contract op met CareFree en CareFree Twente

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft per direct de contracten met zorgaanbieders CareFree en CareFree Twente beëindigd. ,,Onterecht”, vindt Rima Lahdo, directeur van beide instellingen. De acht cliënten die in Enschede ondersteuning kregen van de zorgaanbieders zijn per brief geïnformeerd. 

Ook in de andere Twentse gemeenten zijn de contracten opgezegd. In totaal gaat het in Twente om 12 cliënten.    

Volgens de gemeente voldoen de zorgaanbieders niet aan de administratieve eisen en is te weinig gekwalificeerd personeel in dienst. Zo was onder meer ‘niet of onvoldoende’ sprake van een calamiteitenbeleid en een aansprakelijkheidsverzekering, ook was de boekhouding niet op orde. Lahdo erkent dat er te weinig personeel is met de juiste diploma’s. ,,Maar dat is bij elke zorginstelling het geval.” De fouten in de administratie noemt zij ‘het missen van een handtekening of een datum.’ ,,Daarvoor zeg je geen contract op.” Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de zorgaanbieder de bevindingen die zij hebben gedaan ‘niet heeft weerlegd.’

Failliet

De thuiszorgorganisatie CareFree Twente BV werd in juli 2019 door de rechtbank failliet verklaard. Het bureau kreeg al enkele maanden geen vergoedingen meer van zorgverzekeraar Menzis, zij betichtte CareFree Twente van fraude. Menzis vorderde ruim 600.000 aan betaalde zorg terug. De VOF CareFree Twente - de firma die de zorgcontracten tekende met Menzis - is niet failliet. Het personeel en de uitvoering van de zorg was ondergebracht in een aparte BV. Die wel bankroet werd verklaard. 

De kwestie leidde tot Kamervragen. Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zei daarop dat Menzis in zijn ogen ‘in haar recht stond’ om die zes ton terug te vorderen.

Passende oplossing

Wijkteammedewerkers zijn nu met de cliënten - van overwegend Syrische en Irakese afkomst - op zoek naar een passende oplossing. ,,Alle cliënten hebben tegen mij gezegd toch te willen blijven”, zegt Rima Lahdo. Volgens Lahdo zouden de cliënten de Zorg In Natura - die zij nu ontvangen - willen omzetten in een PGB waardoor zij nog steeds zorg bij CareFree kunnen ontvangen. De gemeente Enschede bestrijdt dit: ,,Voor een PGB-aanvraag gelden dezelfde eisen als bij Zorg In Natura”, zegt een gemeentewoordvoerder.  

Lahdo gaat bekijken wat zij kan doen tegen de beslissingen van Menzis, de rechtbank en de gemeente. Volgens haar zijn fouten gemaakt, maar is geen fraude gepleegd. De zorgaanbieders CareFree en CareFree Twente waren ook gecontracteerd in Borne, Dinkelland, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Tubbergen. Ook daar zijn alle contracten beëindigd.