Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Twentse verpleegkundigen nauwelijks te vinden in bestuur van zorginstellingen

ENSCHEDE - Rasbestuurders, accountants en medisch specialisten domineren de bestuurstafels van de elf grootste Twentse zorginstellingen. Verpleegkundigen zijn nauwelijks te vinden in de besturen.  

Áls bestuurders en toezichthouders al een achtergrond van verpleegkundige hebben, dateert hun ervaring van vele jaren geleden. Dat blijkt uit onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia.

Onderzoek van de Hogeschool Utrecht wijst uit dat in organisaties waarbij een verpleegkundige in het bestuur zit, het werkplezier hoger is, werknemers minder vaak ziek zijn en er meer tijd is voor patiënten. Door het verhoogde werkplezier werken de verpleegkundigen ook langer bij dezelfde organisatie.

Chief nursing officier

„Een ideaal medicijn tegen het personeelstekort en voor betere zorg,” zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Samen met VVD-Kamerlid Sophie Hermans pleit ze voor de functie van chief nursing officer (cno) in alle besturen of raden van toezicht. De cno is de benaming voor een bestuurder die de positie van verpleegkundigen of verzorgenden versterkt. In dit geval zou die bestuurder ook zelf verpleegkundige moeten zijn. „Er moet met de verpleegkundigen gesproken worden, niet over hen,” zegt Hermans. Minister Bruno Bruins heeft toegezegd de cno’s te monitoren.

Verleden in bedrijfsleven

Quote

Vroeger zat het hoofd van de verpleeg­kun­de standaard in de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Belinda van den Bovenkamp

Het onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia naar de situatie in Twente maakt duidelijk dat van de tachtig bestuurders en toezichthouders 26 vrouw zijn. Veelal zij het blanke mensen van middelbare leeftijd. Vaak met een carrière in het bedrijfsleven en jarenlange bestuurservaring. 10 procent is verpleegkundige geweest en vaak is dat al decennia geleden. 

De vertegenwoordiging van de verpleegkundigen aan de bestuurstafels is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden. „Vroeger zat het hoofd van de verpleegkunde standaard in de raad van bestuur van het ziekenhuis. Maar ergens in jaren 80 of 90 hebben zij zich weg laten sturen”, zegt Belinda van den Bovenkamp, voorzitter van de Verpleegkundig Adviesraad (VAR) van het MST in Enschede.

Meebeslissen

 „Verpleegkundigen moeten niet alleen advies geven, maar meebeslissen,” zegt Hermans. De oproep voor een cno met verpleegkundige achtergrond moet niet wettelijk verankerd worden, maar moet worden gezien als ‘een duwtje in de rug’. „Verpleegkundigen werken heel hard, maar zijn over het algemeen niet het beste in voor zichzelf opkomen. Terwijl de signalen die zij op de werkvloer opvangen essentieel zijn voor het bestuur van een organisatie.”