Op meerdere plekken in Nederland worden al mensen in hun auto getest op corona, in Twente is sinds woensdag ook zo’n drive-in geopend voor zorgmedewerkers.
Volledig scherm
Op meerdere plekken in Nederland worden al mensen in hun auto getest op corona, in Twente is sinds woensdag ook zo’n drive-in geopend voor zorgmedewerkers. © ANP

Twentse zorgmedewerkers voor coronatest naar drive-in in Enschedese parkeergarage

ENSCHEDE - Voor zorgmedewerkers in Twente is woensdag een drive-in geopend waar ze zich kunnen laten testen op het coronavirus. De medewerker rijdt met de eigen auto de teststraat in en wordt daar getest.

De drive-in zit in parkeergarage Hermandad in het centrum van Enschede. Met deze zogenaamde teststraat kunnen de zorgmedewerkers sneller en effectiever getest worden. De drive-in is sinds woensdag geopend. Het is nu nog een pilot voor een aantal zorgorganisaties uit Twente, die bij succes wordt uitgebreid. Medewerkers kunnen op indicatie van hun bedrijfsarts bij de drive-in terecht. 

Gebruik van ruimer testbeleid

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte dinsdagavond bekend dat er een ruimer testbeleid komt voor zorgverleners. Bij klachten worden ook zij getest. Tot nu toe werden alleen ouderen en kwetsbare mensen met gezondheidsklachten die mogelijk wijzen op een coronabesmetting getest. Ook in Twente wordt nu gebruik gemaakt van het versoepelde testbeleid. Eerder was het door een gebrek aan testmateriaal niet mogelijk om meer mensen te testen. 

Veel sneller testen

Het testen in een teststraat is een efficiënte manier van werken, zegt Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid van de GGD/GHOR Twente. „Testen gaat veel sneller als je mensen naar je toe laat komen dan wanneer je met een team naar iemand toe moet.” Bij een thuistest moet er een team van de GGD naartoe in beschermende pakken. In de drive-in staat een team klaar om meerdere testen achter elkaar af te nemen.

Er zijn al meerdere drive-ins in Nederland om mensen te testen op het coronavirus. Dinsbach verwacht dat dit wordt uitgebreid nu er meer mensen getest kunnen worden.