Volledig scherm
Trekkers op het Malieveld, tijdens het eerste boerenprotest, op 1 oktober. © Emiel Muijderman

Twijfels bij Twentse actieboeren over supermarktblokkade

ENSCHEDE - De door Farmers Defence Force aangekondigde actie om in de week voor kerst distributiecentra van supermarkten te blokkeren, zorgt voor verdeeldheid onder boeren. Lang niet iedereen ziet dit als een goede manier om aandacht te vragen voor hun zaak.

Dat blijkt uit reacties in diverse Overijsselse chatgroepen, waar boeren en aan de sector gelieerde personen in verenigd zijn en sinds het eerste protest met elkaar communiceren. Donderdag lieten boeren uit onder meer Den Ham, Diepenheim, Nijverdal, Enschede, Westerhaar, Haaksbergen, Buurse, Neede, Delden en Almelo weten bereid te zijn om - wederom - hun trekker te pakken voor het blokkeren van distributiecentra van onder meer Jumbo en Albert Heijn in deze regio. Initiatieven om dit goed te organiseren worden op dit moment voorbereid.

Publieksvriendelijk?

Maar er is ook kritiek. Diverse boeren, die eerdere acties omarmden en daar ook aan deelnamen, spreken openlijk hun twijfels uit richting hun collega’s over de aangekondigde actie, waar overigens pas maandag of dinsdag door Farmers Defence Force meer bekend over wordt gemaakt. Het raken van de supermarkten betekent immers ook dat burgers er last van zullen hebben, iets wat de boeren tijdens eerdere acties juist zoveel mogelijk wilden voorkomen. Publieksvriendelijkheid werd gepredikt. 

Die critici vrezen dat boeren met deze actie de sympathie van burgers te verliezen, terwijl de teneur nu nog overwegend positief is. Strekking: ‘hiermee slaan we de plank mis’. 

Daar wordt door voorstanders van de blokkade dan weer op ludieke wijze op gereageerd; ze delen hun adres, voorzien van de producten die op hun boerderij te koop zijn. Zo bieden Twentse boeren vlees, aardappelen, eieren en melk uit de melktap aan en maken ze reclame voor de streekmarkt in Delden. „Goede producten tegen een eerlijke prijs.”

‘Minister luistert niet’

Als Farmers Defence Force de blokkade doorzet en boeren daarvoor op de been krijgt, staat LTO Noord voor een dilemma, geeft melkveehouder Arjan Bonthuis aan. Hij was, als boer en als voorzitter van LTO Zuid-Twente, aanwezig bij eerdere protestacties. Die verliepen rustig, maar leverden niet het - voor de boeren - gewenste resultaat op. „Als je ziet naar het plan dat door het Landbouwcollectief aan de minister is aangeboden… Daar wordt voor geen klap naar geluisterd.”

Bonthuis snapt dat er dan over meer rigoureuze maatregelen als een blokkade wordt nagedacht, maar geeft ook aan dat je dan wel mensen in hun eerste levensbehoefte - namelijk: eten en drinken - belemmert. „Die andere acties waren consumentvriendelijk, dit is een gradatie hoger. Dit wordt voor mensen hinderlijk.” Hij noemt het ‘jammer’ en ‘lastig’ dat het zo vlak voor de feestdagen valt.

LTO gaat daarom te rade bij haar leden, middels een ledenraadpleging. Maandag verwacht Bonthuis helderheid te hebben. Tot die tijd neemt de landbouw- en natuurorganisatie geen standpunt in.