Volledig scherm
© Tubantia

Uitzendbureau Reyhan door het stof voor werknemer uit Enschede

ENSCHEDE - Uitzendbureau Reyhan heeft de zaakjes onvoldoende voor elkaar. Dat concludeert de kantonrechter na de behandeling van twee vergelijkbare zaken die zijn aangespannen door voormalige uitzendkrachten van Reyhan, inlener van vleesgigant Vion in Enschede. 

Quote

Het is geen goede arbeids­over­een­komst

Kantonrechter

De vorderingen van een de twee uitzendkrachten tegen zijn voormalige werkgever Reyhan liegen er niet om. De Spanjaard eist deze vrijdag onder andere de uitbetaling van achterstallig salaris, het verstrekken van loonspecificaties en urenregistraties en het uitbetalen van de eindejaarsuitkering over 2018. 

Het klopt dat het uitzendbedrijf heeft verzuimd de salarisverhoging uit te betalen waar de man volgens de CAO recht op heeft. Het is ook juist dat er onterecht een bedrag aan ziektekostenpremie is ingehouden, erkent de zaakgemachtigde van Reyhan. „Het bedrijf wilde alles in een keer afhandelen. Maar we zijn er niet in geslaagd om alles op te lossen”, zegt hij.

Advocaat maakt korte metten

Reyhan heeft ruim 1500 mensen op de loonlijst, arbeidsmigranten uit vooral Oost- en Zuid-Europa. De advocate van de Spaanse uitzendkracht maakt korte metten met Reyhan. Zo wordt het haar uit de arbeidsovereenkomst niet duidelijk welke CAO van toepassing is op haar cliënt. Is het de CAO voor de vleessector? Of betreft het de CAO voor het uitzendwezen? Ook de kantonrechter weet het niet. „Het is onduidelijk wat er staat. Het is geen goede arbeidsovereenkomst.” 

De uitzendkracht beweert dat hij meer heeft gewerkt dan hij betaald heeft gekregen. Dat is volgens de zaakwaarnemer van Reyhan vrijwel onmogelijk. „Tenzij een chip misschien een keertje niet heeft gewerkt. Het in- en uitkloksysteem bij Vion is waterdicht. Ik heb er van de andere 80 mensen die daar voor ons werken nog nooit iets van gehoord.” De kantonrechter stelt evenwel vast dat er geen bewijzen zijn van het aantal gewerkte uren.

Rechter: Reyhan staat niet sterk

Hetzelfde geldt volgens de rechter voor het aanbod dat de man was gedaan toen Vion even minder werk zou hebben gehad. Hij kon worden herplaatst bij kalverslachterij Ekro in Apeldoorn. De werkgever vond dat een passend aanbod. De uitzendkracht wilde liever in zijn woonplaats Enschede blijven, ook omdat er volgens hem geen duidelijke afspraken waren gemaakt over het reizen. De rechter concludeert dat zowel over het Apeldoorn-aanbod als over de reiskosten niets is vastgelegd. „Reyhan staat niet sterk”, merkt ze  veelbetekenend op, als partijen zich terugtrekken voor nader overleg.

Onderbetaling?

Na de schorsing heeft de advocate van de uitzendkracht een lange lijst opgesteld van alle vorderingen die zijn ingewilligd. De nabetaling bedraagt ruim 3000 euro. Dat kan nog meer worden als uit de geëiste urenregistratie en salarisspecificaties blijkt dat er sprake is van onderbetaling.