Volledig scherm
© Tubantia

Universiteit Twente is ‘meest succesvolle van Nederland’

DEN HAAG/ENSCHEDE – De Universiteit Twente is de ‘meest succesvolle universiteit van Nederland.’ Van alle dertien universiteiten weet die van Twente de resultaten van onderzoek en nieuwe uitvindingen het beste over te brengen op de samenleving. Bovendien is de UT voor de vierde keer uitgeroepen tot ‘meest ondernemende universiteit.’

Het is het tweede grote succes voor de UT in korte tijd. De UT werd onlangs in de Keuzegids Universiteiten – de consumentengids van studenten - al uitgeroepen tot ‘beste technische universiteit van Nederland’ en, na Wageningen, tot één na beste universiteit van het land. De UT heeft met Technische Natuurkunde een van de drie beste opleidingen van het land.

De UT is met ruim 11.000 studenten, na Wageningen, ook de kleinste universiteit van Nederland. Maar wat in de wetenschap ‘valorisatie’ wordt genoemd – het toepassen van onderzoek en uitvindingen in de praktijk – loopt men in Drienerlo voorop. Bestuursvoorzitter Victor van der Chijs is ‘blij en ontzettend trots.’

Een geweldig resultaat

Van der Chijs was woensdagmiddag met directeur Jaap Beernink van Novel-T, de organisatie die start-ups van de UT begeleidt, in Den Haag om de plaquette in ontvangst te nemen. ,,Dat we in het algemeen klassement op plek één staan, is nieuw”, zegt Van der Chijs. ,,Ik weet nog niet precies wat we beter hebben gedaan dan in het verleden, maar dit is een geweldig resultaat.”

Met 21 variabelen is gemeten hoe de universiteiten waarde creëren voor de samenleving. Onderzoekbureau ScienceWorks heeft de ranglijst samengesteld op basis van publieke bronnen en door universiteiten aangeleverde informatie.

Aantal publicaties

Welke universiteit de meeste invloed heeft op de samenleving wordt bepaald aan de hand van vier categorieën: de mate van ondernemendheid (30%), samenwerking met de praktijk (30%), aantal publicaties in publieke media (20%) en betrokkenheid bij het maatschappelijk debat (20%). ,,De Universiteit Twente heeft de hoogste score behaald en is daarmee de meest succesvolle universiteit binnen de Nederlandse samenleving”, stelt ScienceWorks

Ook meest ondernemende universiteit

De Universiteit Twente werd bij deze tweejaarlijkse verkiezing dus niet alleen winnaar van het ‘algemeen klassement’, maar werd in de categorie ‘meest ondernemende universiteit’ voor de vierde keer nummer één. Deze ranglijst komt tot stand door te kijken naar het aantal spin-off bedrijven waarbij een universiteit betrokken is (40%), het aantal banen in haar Science Park (15%), de grootte van haar investeringsfondsen (30%) en het aantal octrooiaanvragen (15%). De Universiteit Twente is dit jaar winnaar van álle criteria binnen deze categorie.

Aantal spin-offs gestegen

Het aantal bedrijven dat in de achterliggende twee jaar voort kwam uit universiteiten steeg met 18% tot 187. De stijging wordt toegeschreven aan het project Start Up Delta, dat wordt geleid door prins Constantijn van Oranje en sinds kortTechLeap heet.