Rondleiding door de flink gerenoveerde wijk, enkele jaren terug
Volledig scherm
Rondleiding door de flink gerenoveerde wijk, enkele jaren terug © Emiel Muijderman DTCT

Vogelaarwijk Velve-Lindenhof in Enschede is ‘prachtwijk geworden’

TerugblikENSCHEDE - De Velve-Lindenhof in Enschede was een van de 40 ‘Vogelaarwijken’ in Nederland, een lijst met probleemwijken die in 2007 werd bedacht door toenmalig minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). Vogelaar, die maandag overleed, wilde met extra investeringen van miljoenen per jaar de problemen in de wijken oplossen. In Enschede is dat meer dan gelukt, stellen de bewoners. „De Velve-Lindehof is onherkenbaar veranderd.”

Onderstaand verhaal schreven we begin 2018:

Ze kennen de wijk Velve-Lindenhof als hun broekzak. Marinus Gouma woont er z’n hele leven al in een Van Heekwoning aan de Noord Esmarkerrondweg. Hij is 64 jaar en secretaris van de wijkraad. En Gerrit Ansink, ‘bijna 80'. Hij komt een halve eeuw geleden naar Velve, is jarenlang voorzitter van de wijkraad en schopt het vanwege zijn kordate optreden tot burgemeester van Velve. ,,Zo word ik nog wel eens aangesproken, ja.”

Beiden zijn het erover eens dat Velve-Lindenhof de laatste tien jaar onherkenbaar is veranderd. Ten goede vooral. ‘De Velve is een volksbuurt gebleven.’

Mirorellen

Het gesprek komt al snel op de geruchtmakende Mirorellen, eind vorige eeuw. Het begin van roerige tijden. De kleine wijk kent grote problemen. Met vijf coffeeshops die voor veel overlast zorgen. Bij een van hen is zelfs een schietpartij geweest.

In een hoekpand aan de Lipperkerkstraat overnachten de prostituees die in een auto met open dak door de wijk rijden op weg naar hun werkplekken in panden aan de Lage Bothofstraat en Oostburgweg. Ansink: ,,In de wijkraad werd geklaagd over overlast, van bezoekers en auto’s die met draaiende motor in de straat stonden.”

Wijkagent

Quote

Af en toe kwam de wijkagent er gewoon bijzitten en dronk hij een pilsje mee

Gerrit Ansink

De kamerverhuur draait goed, de panden in Velve-Lindenhof zijn goedkoop. Huisjesmelkers verhuren ze aan Polen en Russen. Bij mooi weer leeft Velve deels op straat, wordt er een biertje gedronken voor de deur.

,,Op een gegeven moment kwam Bennie Beuvink langs, de wijkagent. Hij kwam er gewoon bijzitten bij de speeltuin aan de Van Leeuwenhoekstraat. Dronk een pilsje mee. Beuvink was opgroeid met de wijk en kende iedereen”, vertelt Ansink.

,,Kom daar nu nog maar eens om. Onlangs waren hier in de wijk kort achter elkaar zes inbraken in seniorenwoningen. De wijkagent heeft tegenwoordig drie wijken, waar hij maar een klein deel van de week aanwezig kan zijn.”

Vogelaarwijk

Als wijkraadsvoorzitter loopt Gerrit Ansink met Haagse bewindslieden door Velve-Lindenhof, dat verloedert en kampt met forse problemen. Het levert de buurt tussen de Oliemolensingel, Oosterstraat, Gronausestraat en Noord Esmarkerrondweg weinig vleiende titels op: van probleemwijk tot achterstandswijk, van Vogelaarwijk tot aandachtswijk.

De Enschedese wijk krijgt VVD-minister Sybilla Dekker op bezoek en de PvdA-bewindslieden Ella Vogelaar en Eberhard van der Laan. Vogelaar is naamgever aan de 40 probleemwijken waar de afgelopen tien jaar miljoenen extra zijn geïnvesteerd. Enschede verruilt Mekkelholt/Deppenbroek dat aanvankelijk op de lijst van Vogelaar staat, voor Velve-Lindenhof, omdat daar echt wat aan de hand is.

“Het is hier de laatste jaren heel fijn, lekker rustig. Het is niet meer de wijk van vroeger”, aldus een buurtbewoner bij 1Twente:

Extra aandacht

De wijk doet er haar voordeel mee. Terugkijkend, zijn Gouma en Ansink blij met de extra aandacht voor hun wijk. ,,Klinkt misschien gek, want het is een negatief stempel. Maar het heeft Velve veel opgeleverd. Ik ben echt trots op de wijk. Het gaat de goede kant op”, vindt Gouma. De grootste veroorzakers van de trammelant in de wijk zijn de coffeeshops geweest, vindt het tweetal. Die zijn verdwenen.

De renovatie is voltooid. De corporaties pompten 200 miljoen in sloop van honderden huizen, nieuwbouw, renovatie en een hulpverleningsplan voor werkzoekenden, opvoedkundige ondersteuning en mensen in de schuldsanering.

Transformatie

Een rondje door de wijk leert dat Velve-Lindenhof er weer bovenop is. Natuurlijk blijven er altijd ergenissen, weten Gouma en Ansink. De rotzooi in de voortuinen van met name de huizen aan de Van Leeuwenhoekstraat en de aanhangers met oud ijzer en andere troep zitten hen dwars. En er staan ook te veel afvalbakken in voortuinen. In het grootste deel van de opgeknapte wijk gaat het goed. De betrokkenheid neemt toe, ook onder de jeugd, stelt Gouma tevreden vast. “En de saamhorigheid is groot.”

Er is altijd wel iets aanstootgevends, maar de mensen zien dat er wat gebeurt, aldus Ansink. Hij en Gouma wonen niet meer in een achterstandswijk, luidt de conclusie. De probleemwijk van weleer is een prachtwijk geworden. Trots overheerst, daar maken beiden geen geheim van.

Marinus Gouma en Gerrit Ansink
Volledig scherm
Marinus Gouma en Gerrit Ansink © Annina Romita