Volledig scherm
Voor deze Tukkers is het altijd Valentijnsdag.... ze heten Valentijn © Lars Smook / eigen foto

Voor deze Tukkers is het iedere dag Valentijnsdag

Valentijnsdag is de dag van een beetje extra liefde, extra aandacht of van die crush aan wie je al tijden denkt. Voor sommige Tukkers is het 365 dagen per jaar Valentijnsdag. Aan het woord: Valentijn van der Veen (21) uit Enschede en Valentijn van Urk (33) uit Hengelo over ‘hun’ dag.


‘Romantisch? Helemaal niet’

Volledig scherm
Valentijn van der Veen uit Enschede vertelt over hoe hij Valentijnsdag beleeft. © Lars Smook

Wat Valentijn van der Veen (21) doet deze Valentijnsdag? „Gewoon met de jonks bier drinken.” De Enschedeër, die fulltime in de staalbouw werkt, is naar eigen zeggen ‘helemaal niet romantisch’. „Ik ben een boerenjongen, heb er niet veel mee. Mijn vriendin is daar hetzelfde in. Dat ik zelf Valentijn heet, maakt geen verschil.”

Nee, rozenblaadjes, liefdesbrieven en serenades is aan het koppel, dat sinds acht maanden samen is, niet besteed. Wel krijgt Valentijn rondom ‘zijn dag’ geregeld de vraag of hij soms op 14 februari jarig is… „Dat is niet zo. Mijn ouders hebben voor deze naam gekozen omdat je hem niet vaak hoort.”

Hoewel Valentijn de dag van de liefde niet doorbrengt met zijn vriendin, gaan ze zondag wel gezellig samen uiteten. Waar? „Phoe, daar vraag je me wat. Dat regelt zij”, klinkt het op nuchtere toon.

Flesje prosecco mee naar de date

Volledig scherm
Valentijn van Urk doet zijn naam eer aan. De geboren en getogen Hengeloër, die inmiddels in Utrecht woont, noemt zichzelf een ‘romanticus bij vlagen’. © Valentijn van Urk

Hij schrijft weleens een gedicht, verrast iemand met een bosje bloemen of brengt een flesje prosecco mee naar de eerste date. Valentijn van Urk (33) doet zijn naam eer aan. De geboren en getogen Hengeloër, die inmiddels in Utrecht woont, noemt zichzelf een ‘romanticus bij vlagen’. Valentijn heeft enkele lange relaties achter de rug en is momenteel aan het daten. „Romantiek kan ook in een date of een leuke flirt zitten, daar hoef je niet per se een serieuze relatie voor te hebben”, is zijn overtuiging.

Vandaag, op de dag van de liefde, trakteert Valentijn op zijn werk op roze koeken. De dertiger is praktijkdocent in een praktijkrestaurant op een mbo-school in Amersfoort, waar tijdens Valentijnsdag heel wat grapjes over zijn naam gemaakt worden. Ook krijgt hij vaak de vraag of hij geboren is op Valentijnsdag. Dat is niet het geval. „Mijn ouders hebben Valentijn gekozen uit een namenwoordenboek, omdat ze heeft een mooie naam vonden. Mijn broertje heet Felix, die naam komt net als Valentijn uit het Latijn en staat voor geluk.”

Volgens Valentijn nam zijn voornaam flink toe in populariteit na de geboorte de zoon van Charlie Fischer en Nick Sanders in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. „Ik hoorde de naam Valentijn niet vaak, tot in 2006 de baby Valentijn werd geboren in GTST.”

Bij jouw thuis geen feest deze Valentijnsdag? Deze liefdesdokters uit Twente schieten te hulp

Of bekijk hieronder de video: 5 tips voor een betere Valentijnsdag