‘Vrijheid, nu!’ Opnieuw demonstratie in Enschede tegen coronaregels en spoedwet
updateENSCHEDE - „Wat willen we? Vrijheid. Wanneer willen we dat? Nu!” Tegen de 200 verontruste mensen hebben zondagmiddag bij Villa de Bank in Enschede gedemonstreerd tegen de spoedwet en de coronamaatregelen. Tussendoor liepen ze een protestronde langs het stadshart.
Lucien BaardLaatste update:06-09-20, 16:45
Het is al de vierde demonstratie die de Twentenaar Eldor van Feggelen organiseert, en zeker niet de laatste. „Ik ga door tot de spoedwet van tafel is en de buitenproportionele maatregelen zijn ingetrokken”, zegt hij. „In het begin was het misschien geloofwaardig. Maar nu al lang niet meer. Er zijn amper besmettingen.”
Animo neemt niet af
Dat met pakweg 200 demonstranten - toch wat minder dan de vorige keer - de animo misschien afneemt gelooft hij niet. Hij denkt eerder dat het andersom is. „Want ik zie elke keer veel nieuwe gezichten. Dat wijst er eerder op, dat het verzet groeit.”
Daarom is hij ook extra blij met Enschedese huisarts Bettina van Steenis als één van de sprekers. „We worden maar wat gemakkelijk weggezet als complotdenkers, maar dit is gewoon een reguliere betrouwbare arts, die weet waar ze het over heeft.”
Huisarts neemt stelling
Steenis nam eerder al eens openlijk stelling tegen het verhogen van de pensioenleeftijd, wat haar veel kritiek opleverde. Ze haalde daar haar schouders over op. „Als ik vanuit mijn praktijk onrecht zie, dan doe ik mijn mond open”, zei ze toen. En nu staat ze op tegen de buiten proportionele maatregelen die de overheid neemt. Ze deed onder andere een oproep aan de regering om de spoedwet in te trekken. „Ik hoop dat mensen zich echt gaan verdiepen.”
Een aantal demonstranten en sprekers, zoals Natalie Boetzkes van de actiegroep Vrije Tukkers, verwezen naar de jaren ‘30. Ze zien gelijkenissen met de invoering van de noodwet nu. Boetzkes heeft tot nu toe niet willen spreken bij de demonstraties, maar kan niet meer zwijgen, vindt ze. „Ik laat me niet meer wegschuiven. Hoe die noodwet wordt doorgedrukt… Zo is Hitler ook aan de macht gekomen.”
Ik snap de verwijzing naar de jaren ‘30 wel. De onzekerheid over onze toekomst is nu ook groot.
Henk Kamphuis (85)
De 85-jarige Henk Kamphuis hoort het aan. Hij is mogelijk de oudste demonstrant deze dag. Kamphuis heeft de oorlog als kind meegemaakt en zag de bombardementen op Enschede. Maar hij verbloost niet als hij de vergelijking met de jaren ‘30 hoort. „Nee, ik snap het wel. De onzekerheid over de toekomst is nu óók groot. Wat hangt ons nog boven het hoofd?”
Aangifte tegen Haagse burgemeester
De demonstratie was van het begin tot einde ontspannen, zonder incidenten. Net als de vorige keren. De demonstratie werd door een zestal agenten gadegeslagen, die later de protestmars begeleiden. Van Feggelen deelde nog maar eens een compliment uit aan Enschede en de politie. Hij was als mede-organisator ook betrokken bij twee demonstraties in Den Haag. Volgens hem heeft de burgemeester daar ‘de boel verneukt’ en leidde dat daardoor expres tot onrust „Hij heeft alle afspraken die ik met hem maakte geschonden.” Die burgervader is niet van hem af. Hij doet 14 september aangifte.