Waarom komt mijn maiskolf uit Oeganda en niet uit Twente?

Joost zoekt het uitWaarom komt mijn maiskolf op de bbq uit Afrika, terwijl heel Twente vol staat met hetzelfde gewas? Joost Dijkgraaf zoekt het uit en duikt het boerenland in.

Als kind was ik er al dol op: mais. Om te eten, dat zeker, maar misschien nog wel meer om mee te schieten. Elke zomer sloop ik met wat vriendjes het maisveld in en gapten we (met samengeknepen billetjes) kolven voor onze erwtenplof. De keiharde korrels dienden als munitie voor een geniaal stukje speelgoed, dat we zelf maakten van een pvc-buis en een afgeknipte ballon. Toys for boys, zullen we maar zeggen.

Hap uit Kenia

Joost Dijkgraaf is terug voor het tweede seizoen van Joost Zoekt het Uit. Waarom maken we hier niet onze eigen mais?
Volledig scherm
Joost Dijkgraaf is terug voor het tweede seizoen van Joost Zoekt het Uit. Waarom maken we hier niet onze eigen mais? © Robin Hilberink

Heel Twente staat ook nu weer vol met diezelfde maisvelden, duizenden hectare in totaal. Maar toen ik deze zomer een supermarktkolf grilde op de barbecue, was die afkomstig uit Oeganda. Een week later beet ik in een kolf uit Kenia. Hoezo halen we dit uit Afrika als het ook in Hengevelde groeit? Is dit in tijden van duurzaamheid niet de wereld op zijn kop? Daarbij: waarom geven wij onze mais aan koeien en varkens, terwijl er in de supermarkt dik voor betaald wordt?