Wijkagent Niels Scholten (43) voelde zijn eind naderen

VideoENSCHEDE - Zeker 100 agenten vormden donderdagavond een erehaag voor hun overleden collega, wijkagent Niels Scholten (43) uit Enschede. Zijn herdenkingsdienst in de Grolsch Veste werd massaal bezocht.

Niels Scholten, wijkagent in de Enschedese zuidwijk Helmerhoek, voelde zijn eind naderen. Hij werd vorige week vrijdag met een dubbele longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Tegen zijn vrouw Charon zei hij de volgende dag dat hij zou sterven. Hij had pijn en voelde zich doodziek. Hij overleed zondag aan complicaties.

Bonusjaren

De geboren Denekamper had slechte longen en kampte de laatste tijd herhaaldelijk met longontstekingen. ,,Er is tegen hem gezegd dat hij maar 40 jaar zou worden. Niels was 43, we hebben drie bonusjaren gekregen’’, zei zijn echtgenote Charon in een overvol Hatrans Plaza in de Grolsch Veste. Behalve zij hielden ook hun dochter Romée (14) en zoon Liam (12) aangrijpende toespraken. Zijn collega’s Erna de Witte en Jan Olde Kalter noemden de diender, die vaak op zijn mountainbike door de wijk pedaleerde, ‘een kanjer als mens en in zijn vak’.

FC Twente

Iedere agent in Twente die geen dienst had, was zo ongeveer paraat bij de herdenking in de Grolsch Veste. Zeker honderd naaste collega’s stonden in het gelid voor de rouwauto met de spierwitte kist met Niels. In die voetbaltempel genoten hij en zijn zoon van ‘hun’ FC Twente. Hij dolde collega’s die voor Heracles waren, door de Almelose club steevast als Calimero te bestempelen.

Uitersten

Voor ‘blauw’ was het een donderdag van uitersten. Velen namen in de Twentsche Foodhal (Polaroid) afscheid van de scheidende Enschedese wijkagent Bennie Visschedijk. Hij gaat met pensioen. Ze namen vervolgens op een geheel andere manier afscheid van de betreurde en veel te jong overleden wijkagent van het basisteam Enschede-Zuid. Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), die in Enschede was voor de herdenking van de Twentse razzia, tekende subiet het condeleance-register voor de betreurde Scholten.

Volledig scherm
Een erehaag van collega’s © Dennis te Riet
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.