Volledig scherm
De hoogzwangere vriendinnen Marieke Amelink en Jorieke Brill uit Enschede laten zich informeren bij de stand van Naviva. © Annina Romita

Zwangere Zaterdag in MST Enschede: ‘Je kunt het papa!’

ENSCHEDE - Waar je ook kijkt: prille buikjes, bolle buiken. Het MST heeft deze zaterdag honderden aanstaande moeders, hun partners en familieleden op bezoek tijdens Zwangere Zaterdag.

Zwangere Zaterdag is een initiatief van verpleegkundigen van de afdelingen Verloskunde en Moeder en Kind. Het is de tweede keer dat dit evenement was georganiseerd. Net als vorig jaar, toen er 450 mensen op af kwamen, is de belangstelling groot. Al voor het middaguur zijn alle 150 goodybags vergeven.

Er is een informatiemarkt met kramen met allerlei artikelen en voorlichting waar aanstaande ouders wat aan kunnen hebben. Humanitas is er bijvoorbeeld, dat verschillende programma’s heeft binnen het thema opvoeden, evenals Maartje. 

Dunstan babytaal

En kraamzorgorganisatie Naviva, waarvan de medewerksters alles weten over Dunstan babytaal. „Alle pasgeboren baby’s maken vijf reflexgeluiden om hun behoeften aan te geven”, legt een kraamverzorgster uit. „Een geluidje voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Als ouders die geluiden herkennen, weten ze vaak beter wat ze moeten doen.” Een jonge vrouw die binnenkort haar eerste kindje krijgt, slaat de informatie geïnteresseerd op. Vervolgens geeft ze zich op voor een massageworkshop.

Daarnaast zijn er kramen met hebbedingetjes die niet per se nodig zijn maar gewoon leuk, als je er van houdt. Zo worden er speciaal voor vaders rompertjes verkocht met de tekst ‘Je kunt het papa!’, en links en rechts aan de onderkant van het hempje het woord been, met een pijl om elke vergissing uit te sluiten.

Pijn

De meeste bezoekers hebben vooral belangstelling voor de verloskamers, waar het straks allemaal gaat gebeuren. De pijn tijdens een bevalling is van alle tijden, maar daar wordt tegenwoordig veel gemakkelijker mee omgegaan, stelt een verpleegkundige de aanstaande ouders gerust. „In acht van de tien gevallen wordt pijnstilling toegepast. Dat is wel anders geweest.”

Quote

In acht van de tien gevallen wordt tegenwoor­dig pijnstil­ling toegepast.

Verpleegkundige Verloskunde
Volledig scherm
De verloskamers werden druk bezocht. © Annina Romita