Volledig scherm
Bezoekers op de eerste editie van Down The Rabbit Hole in 2014 © William Moore

De geheime tips voor Down The Rabbit Hole

EWIJK - Down The Rabbit Hole wordt steeds meer een festival om kleine bands te ontdekken. Negen tips van minder bekende bands die je hier moet gaan zien.

My Baby
Het Amerikaanse moeras, dat is de associatie die de muziek van My Baby oproept. Het heeft alles te maken met de slidegitaar van Joost van Dyck en de stem van zijn zus Cato. Die namen zeggen het al: het moeras was hooguit een modderpoel na een fikse regenbui in de jeugd van de Nederlandse broer en zus. Het fraaie geluid van de albums Shamanaid en My Baby Loves Voodoo! blijft live knap overeind. Zaterdag, 14.30 uur.

Mura Masa
Vorig jaar maakte hij een eerste klein rondje over de Nederlandse festivals. De twintiger van het eiland Guernsey maakt maffe en toch heel toegankelijke elektronische muziek die hij op het podium vertolkt door met de computer mee te drummen, erbij te zingen, gitaar of toetsen te spelen. Zo'n artiest die je achteraf nooit had willen missen. Zaterdag, 21.35 uur.

Whitney
De critici wachten met groot verlangen op het debuutalbum van het Amerikaanse duo Whitney. Kanshebber voor de jaarlijst van 2016. De voormalige gitarist van Smith Westerns vormt Whitney samen met de voormalige drummer van Unknown Mortal Orchestra. De hoge stem van de zanger, samen met stemmige klanken, maken van Whitney de band die aandachtig wordt gevolgd in z'n beginjaren. Zaterdag, 14.30 uur.

Parquet Courts
In de tijd van dure en perfecte producties was het met een lampje zoeken naar rammelpop. Die kwam er in 2012 plots van een band die zich Parquet Courts noemde. De Amerikanen maken indie zoals die in de jaren tachtig en negentig gretig werd geconsumeerd door de muziekliefhebbers. Het rammelt aan alle kanten en dat wordt ook op het podium knap volgehouden. Vrijdag, 17.40 uur.

The Love Triangle
Drie jonge honden, verzot op dance, vrienden voor het leven, samen goed voor de beste feestjes. Jongens die elkaar leerden kennen in de Amsterdamse club Trouw. Inmiddels kan The Love Triangle op veel plekken terecht en hebben ze vooral in de nachten van Lowlands een enorme festivalreputatie opgebouwd. Van die jongens die het perfect doen in het donker bij een Ewijkse plas. Vrijdag, 01.00 uur.

DMA's
Dat een dezer jaren een band zou opstaan die de Britpop-revival en een eerbetoon aan Oasis zou samenvoegen, mag geen verrassing heten. Dat die bewuste band uit Australië komt, is dan wel weer opvallend. Het debuutalbum Hills End van DMA's, in februari verschenen, werd gewaardeerd maar sloeg niet in als een bom. Net iets te netjes, oordeelden de critici. Een euvel dat live recht te zetten valt. Zondag, 21.20 uur.

Rico & Sticks #opgezwolletotnu
Rico en Sticks zijn misschien wel de beste rappers in Nederland. Dat ze ooit nog in een groep zaten met een van de beste producers van Nederland, weten de iets oudere hiphopliefhebbers nog heel goed. Opgezwolle wordt in de herinnering alleen maar beter. Ook daarna bleven de rappers volop actief, met Kubus, Moon, ART, Fakkelbrigade, Great Minds, Dazzled Sticks en ga zo maar door. In #opgezwolletotnu komen alle hits voorbij. En dat heeft al tot wilde taferelen geleid in de Nederlandse clubs. Zondag, 18.15 uur.

Kelela
De meest spannende elektronische muziek komt vaak van bleke jongens die te lang op hun slaapkamer achter de pc muziek zaten te maken. Kelela rekent met dit vooroordeel af. De Ethiopisch Amerikaanse werkt wel samen met producers als Arca, Nguzunguzu en Girl Unit. Ze doet zelf de helft van het werk of meer. Mooi en vervreemdend. Zaterdag, 17.45 uur.

White Denim
Wie ze ooit live zag, geeft het gelijk toe: White Denim is een van de beste livebands van het moment. De vier Amerikanen zijn niet alleen virtuozen op hun instrument, ze weten de lol die ze op het podium hebben perfect over te brengen. Mede dankzij hun rocksongs waarin van alles gebeurt, in elk geval volop wisselingen van stijl, van blues tot psych en van funk tot folk. Echt een band om met een grote glimlach te bekijken. Perfect als afsluiter. Zondag, 23.05 uur.