Volledig scherm
Een deel van de cast van ‘De familie van Nielie’ van jeugdtheatergroep Kwatta. Bovenste rij (vlnr): Roben Mitchell, Gustav Borreman, Lieneke le Roux. Onderste rij: Marieke van Leeuwen, Jade Olieberg, Joost Dekker. © Laura Luca

Familie van Nielie is de wereld in een notendop

JeugdtheaterNIJMEGEN - Wanneer ben je familie van elkaar? Het feuilleton ‘De familie van Nielie’ van jeugdtheatergroep Kwatta uit Nijmegen levert een verfrissend antwoord op deze vraag, verpakt in een zoete reep van barstende liefde.

Zoals De familie van Nielie barst van liefde, zo barst Josee Hussaarts van enthousiasme over deze voorstelling van haar ‘kind’, Theatergroep Kwatta. Dit Nijmeegse jeugdtheatergezelschap waar Hussaarts artistiek leider van is, gaat de grote zaal in en dat gebeurt niet zo veel met gesubsidieerd jeugdtoneel. De kleine zaal is voor het experiment, de grote zaal is voor entertainment, zwart-wit gezegd.

Feuilleton

Volledig scherm
Josee Hussaarts © Bert Beelen

Hussaarts bedacht een vierdelig feuilleton over een samengesteld gezin ‘met staartjes in het verhaal’ dat het midden houdt tussen muziektheater, toneel en musical. En met live muziek van verschillende bands. In het eerste deel speelt het Nederlands Jeugd Orkest mee.

Delen twee, drie en vier zijn geschreven door Simon van der Geest, Nhung Dam en Tamara Bos. Hussaarts schreef en regisseerde het eerste deel. Spannend vond ze dat. ,,Ik vecht met mijn eigen materiaal en geniet. Het is zalig om tijdens de repetities de acteurs ‘mijn’ liedjes te horen zingen op muziek van Rogier Bosman.”

Met het fenomeen familie kunnen de schrijvers alle kanten op. ,,Wanneer ben je familie van elkaar? Zijn je vrienden familie? Is je hond of je kat ook familie? Hoe zit het met je oma? Familie is de wereld in een notendop.”

Merkwaardige dingen

Quote

Iedereen op de wereld heeft familie. We delen meer met elkaar dan wat ons verdeelt.

Josee Hussaarts

Hussaarts stond zichzelf toe in deel één ‘merkwaardige dingen te laten gebeuren’. ,,Het verhaal begint met vier personen. Een vader met een dochter ontmoet een moeder (Saar) met een jonge zoon. Ze worden verliefd. Saars moeder trekt in bij het gezin. In haar kast zit een filosoof die uit de kast komt. Jonathan, de zoon, krijgt een hond. In Venetië, waar het gezin plus aanhang op huwelijksreis gaat, vindt dochter Pam een kat die vijf jongen heeft. Het ene na het andere personage komt erbij, gebeurtenissen stapelen zich op tot het gezin uit de voegen barst.”

Dat kan het publiek vrij letterlijk nemen want de ‘familie-explosie’ komt onder andere tot uiting in het decor van Barbara Kroon. Het gezin bouwt op het toneel zijn droomhuis van kleurrijke blokken. ,,Alsof twee kinderen op een Lego-plaat familietje aan het spelen zijn”, zegt Hussaarts die dit idee uitwerkte in de openingsscène. De voorstelling eindigt met een familiediner als verbindend element. Want verbinden is een van de ‘wetten van Kwatta’. ,,Iedereen op de wereld heeft familie. We delen meer met elkaar dan wat ons verdeelt. Dat willen we in onze voorstellingen laten zien.”

De familie van Nielie door Kwatta. 23 tot en met 26 december in Nijmegen, 6 januari in Arnhem en 2 februari in Wageningen. Kwatta.info

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.