Volledig scherm
Hollandse aardbeien. De 'zomer- koninkjes' kweken de telers nu zelfs in de winter. © Koen Verheijden

Hoe Nederlands is ons (zomer)fruit eigenlijk?

NIJMEGEN - Een fruitcocktail bij de barbecue, een smoothie op een zonnig terras, een bakje aardbeien bij het ontbijt, of gewoon een stuk watermeloen tussendoor: in de zomermaanden gaat fruit er in als zoete koek. Maar hoe Nederlands is ons fruit?

Zelfs appels en peren, die we op eigen bodem telen, komen vaak uit het buitenland. Tot begin juli moet je al aardig je best doen een paar stuks Hollands fruit op de kop te tikken in de supermarkt, zo bewijst een bezoek. De appels komen allemaal uit Nieuw Zeeland, de eigen kweek is nog niet rijp. De kersen komen uit Griekenland; als het goed is kunnen we binnenkort wel lokale trossen aanschaffen.

Eigen bodem
Wat wel van eigen bodem komt, zijn de bosvruchten: aardbeien, bessen en bramen. En een enkele peer. Waarschijnlijk is die nog van vorig jaar en met ingenieuze technieken vers gehouden.

Hoe zit dat met ons zomerfruit? Er is toch geen enkele reden om 'onze' aardbeien, bramen en kersen 's zomers uit vreemde oorden te halen? De Nederlandse vrucht is wereldwijd gewild. We voeren voor 4,9 miljard euro aan vruchten van topkwaliteit uit. Je zou zeggen: meer dan genoeg productie om ons te voeden met fruit van eigen bodem. Maar dát doen we niet. We importeerden in 2015 zelfs voor 7,4 miljard euro aan groente en fruit. Niet geheel onlogisch: exotische vruchten als ananas en banaan groeien niet in ons koude kikkerlandje. Daarom varen en vliegen we ze in uit tropischer oorden.

Nederlands zomerfruit
Maar we eten ook Griekse kersen terwijl de kers toch een typisch voorbeeld is van Nederlands zomerfruit. Worden onze oer-Hollandse kersentelers eruit geconcurreerd door de Grieken? Volgens Leonard Kampschoër van Fruitmasters, een coöperatie van ruim 425 Nederlandse fruittelers, is dat zeker niet het geval: „Telers van zomerfruit concurreren niet met het buitenland maar met het weer.''

De vraag naar zomerfruit is namelijk sterk afhankelijk van zomers weer. Je krijgt pas echt zin in een doosje verse Hollandse kersen als buiten het zonnetje schijnt. Maar het natte voorjaar dat we achter de rug hebben kan ook desastreuze gevolgen hebben voor de kwaliteit van de kersen, die buiten in de volle grond staan en door de overvloed aan water kapot dreigen te springen.

Plastic paraplu
Maar gelukkig staan Nederlanders erom bekend dat ze de natuur naar hun hand weten te zetten. Het meeste zomerfruit groeit onder beschermende omstandigheden. Vooral het zachte fruit: bessen, bramen, aardbeien en frambozen, maar steeds vaker ook de steenvruchten zoals kersen en pruimen. Ze groeien niet in de bekende glazen kassen, maar overkapt onder een soort plastic paraplu's. Daardoor hebben de plantjes minder te lijden onder barre weersomstandigheden en kun je het fruit ook iets verder laten rijpen.

Eigenlijk, vindt Kampschoër, zouden alle kersenbomen overkapt moeten worden om problemen te voorkomen: „Voor de kersen die niet overkapt zijn, is het risico gewoon te groot, zoals blijkt uit de enorme regen- en hagelschade van de afgelopen tijd. Alles dat niet overkapt is, heeft nu problemen."

Kwaliteit
Als wij Hollanders zo lekker bezig zijn, wat doen dan die Griekse kersen en Portugese rode bessen in onze winkels? Dat heeft volgens Kampschoër te maken met de seizoenen. „Vanwege de kwaliteit willen Nederlanders het liefst Hollands fruit eten. Maar sommige fruitsoorten kunnen we niet het hele jaar door produceren. Daarom verzorgen wij zelf de import van fruit uit het buitenland, om de continuïteit aan onze afnemers te garanderen wanneer onze Nederlandse telers het product niet meer beschikbaar hebben.''

Importeur
De telerscoöperatie is dus zelf importeur van buitenlands fruit! Op die manier regelt Fruitmasters dat de Nederlandse telers meteen aan de beurt komen zodra hun fruit rijp is. En de winkels hoeven zich geen zorgen te maken over een constante aanvoer voor hun klanten.

De eis om het hele jaar zomerfruit te kunnen eten is iets van de laatste tijd. Vroeger was iedereen gewend de seizoenen te volgen: hard fruit in de winter en zacht fruit in de zomer. Kampschoër: „De laatste tien jaar is dat omgeslagen, ook omdat we gezonder willen leven. Onze slimme kwekers zijn nu zelfs in staat om 's winters aardbeien te telen onder lampen. Die hoeven dus bijna helemaal niet meer uit het buitenland te komen.''

Aardbeien
Die keuze heeft aardbeienteler Erik van Haandel uit Egchel niet gemaakt. Zijn productie loopt van half april tot en met eind december dankzij de zogenaamde stellingteelt: de aardbeienplantjes staan op tafelhoogte in een gootje met daarboven een kapje dat ze beschermt tegen de regen. Van Haandel beheert 6 hectare van deze aardbeienstellingen en produceert daarmee voor zowel de Nederlandse als de Duitse en Britse markt. „Mijn aardbeien zijn twee keer zo duur als de Spaanse, maar vanwege de hoge kwaliteit heb ik nooit last van Zuid-Europese concurrentie. Nederlanders eten toch het liefst een Hollandse aardbei.''

Het is natuurlijk een beetje aardbeien met peren vergelijken – die zijn pas rijp in het najaar en dus geen zomerfruit – maar we steken ook even ons licht op bij Florian de Clercq. Hij is eigenaar van Landgoed de Olmenhorst en teelt biologische appels en peren. Hij bevestigt grotendeels de prettige positie van de Nederlandse teler.

Rusland
„De Europese vraag groeit nog altijd harder dan het aanbod en alleen buiten het seizoen wordt buitenlands fruit geïmporteerd.'' Wel wijst hij op hét fruitdrama van dit moment: de boycot van Rusland. „Zelf heb ik er weinig last van omdat Rusland geen markt is voor biologische peren. Maar op Facebook lees ik de noodkreten van mijn collega's. De geopolitiek treft hen zwaar in de portemonnee."

Voor de perensector was Rusland exportland nummer 1 en goed voor een afname van 30 procent van de totale productie. De prijzen van de belangrijkste Nederlandse appelrassen Elstar en Jonagold lagen in seizoen 2014/15 zo'n 35 procent lager dan in het seizoen voor de boycot.

Brexit
Als tegenzet heeft Fruitmasters met Hollandse peren voet aan de grond gekregen in China. Nog niet genoeg om Russische afname te vervangen, maar toch. En wellicht volgen binnenkort ook andere Oost-Aziatische landen.

Inmiddels heeft zich alweer een nieuwe beer op de weg gemeld: de Brexit. Voor De Clercq vormt de Britse onafhankelijkheidsbeweging wel degelijk een risico. „Ik ben niet blij met de Brexit. Samen met de Scandinavische landen vormt het Verenigd Koninkrijk mijn belangrijkste exportgebied." Ook hier zien slimme telers vast wel weer kans het unieke talent voor tuinbouw te combineren met Hollandse koopmansgeest.