Volledig scherm
Repetitie van de musical Vinden & Verbinden. © Hans de Groot

'Kwetsbare' talenten aan het roer op Waalzinnig Festival (video)

NIJMEGEN - Of je nu een beperking hebt of niet: kunst maken kan iedereen. Dat wordt zondag duidelijk als tientallen mensen, zowel met als zonder beperking, voorstellingen geven op het Waalzinnig Festival in en rondom LUX in Nijmegen.

Het festival moet 'de talenten van kwetsbare groepen laten zien en de stigma's die over hen bestaan wegwerken', zegt Rob Kuiper, projectleider van het festival.

„We richten ons daarbij vooral op mensen die met psychiatrie en de verslavingszorg te maken hebben. Maar ook andere groepen die op wat voor manier dan ook minder goed mee kunnen doen in de samenleving treden op. Zij maken producties op het gebied van onder meer dans, theater, cabaret en fotografie, vaak samen met mensen die geen beperking hebben."

Voorstellingen
Op het festival zijn zo'n 40 voorstellingen te zien. Zo is er een theater-act van dove en niet-dove acteurs, die daarmee willen laten zien hoe het is om doof te zijn.

Tip
Bijzonder is volgens Kuiper ook de cabaretact van Wouter de Autist. „Zijn cabaretshow is zo goed, dat die op tv zelfs niet zou misstaan. Dat is ook het mooie van het festival: er staan artiesten op de planken die pas net bezig zijn, én mensen met een flinke bak aan ervaring."

Het festival was tot voorheen bekend als het Kwartiermakersfestival, dat ook in andere plaatsen wordt georganiseerd. De aanvang is zondag om 12.00 uur.

Wouter is autist, maar vooral: cabaretier. Hij doet mee aan het Waalzinnig Festival 25 september, hét podium voor talent met en zonder beperking. Jij ook? www.waalzinnigfestival.nl