Volledig scherm
Dik 34.000 wandelaars van de Airborne Wandeltocht in 2015. © Gerard Burgers

Met z'n 34.000'en wandelen tijdens Airborne Wandeltocht

OOSTERBEEK - Vijf Britse veteranen die in 1944 hebben gevochten tijdens de Slag om Arnhem begroeten morgen de wandelaars van de Airborne Wandeltocht die het defilé voor Airborne Museum Hartenstein meemaken. Bijzonder, volgens woordvoerder Roger Beets: „Want er zijn al jaren geen veteranen meer aanwezig geweest. Leuk is ook dat ze met oude Engelse taxi's komen.”

Alles wijst erop dat het druk gaat worden bij de 70ste editie van de wandelmars in en om Oosterbeek. „De voorverkoop zit op het niveau dat we in 2014 hadden”, zegt Beets. „Toen kwamen we uit op 34.000 deelnemers. Nu is het een jubileumeditie en de weersvooruitzichten zijn goed. Dat zorgt altijd voor meer inschrijvingen, ook op de dag zelf.”

Hermetisch afgesloten
In tegenstelling tot de veteranen komen de wandelaars Oosterbeek met de auto niet in. Het dorp wordt vanaf 06.30 uur zo goed als hermetisch afgesloten voor autoverkeer. Er is een groot parkeerterrein aan de noordkant van de Wolfhezerweg in Wolfheze. Daar kunnen 10.000 auto's staan. „Ruim voldoende”, aldus Beets.

Vervoer naar Oosterbeek gebeurt met pendelbussen, de parkeerplaatsen en afsluitingen staan met matrixborden aangegeven.

Alle keren meegedaan
Bij de start van 's werelds grootste eendaagse wandeltocht is ook aandacht voor de vijf mensen die alle keren hebben meegedaan. Onder hen de Oosterbekers Toon Wandel (81) en Henk Hobé (80). „We lopen met z'n vijven achter een spandoek over de Utrechtseweg. Dan wordt nog eens benadrukt hoe oud je bent, haha”, zegt Hobé lachend.

Video-impressie van de wandeltocht in 2015.

Airborne wandeltocht Oosterbeek 2015