Symfonieorkest moet flink aan de bak met Remy's harpmuziek
KlassiekNIJMEGEN - Remy van Kesteren speelt 9 november samen met het Symfonieorkest Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging. Het is een van de weinige keren dat de bekende harpist live te horen is. Zijn dagen staan momenteel vooral in het teken van studiowerk en muziek schrijven.
Voor Remy van Kesteren (28), een van de meest avontuurlijke harpisten van onze tijd, staat dit najaar vooral in het teken van het schrijven van nieuwe muziek. Hij zit bijna non-stop in de studio. De musicus, die in 2011 Young Artist in Residence van de NJO Muziekzomer was en 2016 de Nederlandse Muziekprijs won, ontkomt er niet aan: ,,Ik móet ruimte hebben, weg van de harp, om te ontdekken wat mijn eigen muzikale taal is. Dat loskomen van de concertpraktijk is evenwel een zwaar proces. Ik ben immers gewend tussen de 150 en 200 concerten per jaar te geven."
Uitzondering
Voor het Symfonieorkest Nijmegen (SON) maakt Van Kesteren een uitzondering. Hij komt vandaag naar De Vereeniging met twee elektrische harpen (waaronder de draagbare Deltaharp) en zijn 'klassieke' harp, genoemd naar de in 1961 overleden harpist Carlos Salzedo.
In zijn bagage zitten verder voor orkest bewerkte titels als Refugee, Leviathan, Tomorrow Eyes en Franck van zijn bij het gerenommeerde klassieke label Deutsche Grammophon uitgegeven album Tomorrow Eyes uit 2016. Een cross-over cd die critici Van Kesteren deden bejubelen als 'geweldig colorist' en 'uitstekend verteller'.
Eigen muziek
Voor de pauze speelt het orkest onder leiding van Frans-Aert Burghgraef eerst de Vierde symfonie van Tsjaikovski. In de tweede helft is het echter allemaal Remy van Kesteren wat de klok slaat. Voor componist en orkest vormt dat een echte uitdaging.
Van Kesteren: ,,Ik krijg nu voor het eerst de kans om de helft van een avond met eigen muziek te vullen. Heel spannend. Gelukkig is er een klik met het orkest dat echt openstaat voor mijn, mede door jazz en pop geïnspireerde nummers. Ik ben ook blij met de manier waarop de orkestleden ze spelen."
Het SON moet in Van Kesterens composities evenwel flink aan de bak. De harpist: ,,De muziek vraagt om een energieke drive. Er zit een enorme drang naar voren in. Het is een mengeling van eigenlijk alles en biedt in Refugee ruimte voor improvisatie. Voor een klassiek orkest is dat best heavy. In Leviathan zit een niet alledaagse elfachtste maatsoort, die het de spelers moeilijk maakt."
Opnamestudio
Na Nijmegen en het daaropvolgende optreden in Warschau duikt Remy van Kesteren onmiddellijk de opnamestudio weer in. ,,Ik heb immers een paar grote opdrachten. Zoals een avondvullend programma voor Het Nationale Ballet, dat in maart in première gaat. Daar ga ik graag mee verder. Ik sta als componist bloot aan zoveel input door alle muziek die tot mij komt en zich een weg baant in het DNA van je muziek schrijven. Er is sprake van een persoonlijke drang om te proberen van al die invloeden mijn eigen wereld te maken."
Remy van Kesteren en Symfonieorkest Nijmegen: 9 november, Nijmegen (De Vereeniging, 20.15 uur).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM1
Kort coronajaar 2022 was voor Luxor Live lang genoeg om een nieuw bezoekersrecord te vestigen
ARNHEM - Luxor Live heeft in iets meer dan tien maanden tijds een recordjaar gedraaid. Het Arnhemse poppodium turfde in 2022 zo’n 121.000 bezoekers bij de meer dan 300 producties die werden georganiseerd. ,,Vorig jaar was het beste in de geschiedenis”, concludeert directeur Stefan Rebergen. -
Interview
De ‘koning van de klassieke pop’ komt naar Arnhem: ‘Ik heb een liefdesrelatie over twee generaties met Nederland’
ARNHEM - Van Prince tot Wagner en van Paul Simon tot Gluck; voor de tweede keer gaat zanger Rufus Wainwright de samenwerking aan met het klassieke strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Met zijn nieuwste programma toert de ‘koning van de klassieke pop deze maand door Nederland, maar eerst heeft hij de feestdagen gevierd in Berlijn en op een Oostenrijkse piste.
-
Nederlands Openluchtmuseum wijdt expo aan mensen met een beperking
Arnhem -
-
-
Op zoek naar dwarsverbanden, precies zoals meestercomponist Louis Andriessen ook deed
Ter ere van componist Louis Andriessen bundelen Het Gelders Orkest, Orkest De Ereprijs, ArtEZ, Nationale Jeugdorkesten Nederland en Musis Arnhem opnieuw hun krachten. Zaterdag komt alles samen tijdens het Andriessen Festival, het vijfde alweer.Arnhem -
PREMIUMinterview11
Erik Mesie, van Toontje Lager, zou graag opnieuw beroemd zijn: ‘Voor oudere muzikanten is geen aandacht’
ARNHEM - Er waren tijden dat journalisten in de rij stonden om Erik Mesie te interviewen. Hij was het gezicht van Toontje Lager, het popidool dat gillende meisjes achter zich aan kreeg. Anno 2023 stuurt Mesie zelf een mailtje naar de krant. Vrijdagavond presenteert hij zijn nieuwe album Waar gaan we heen. ‘Misschien reden voor een interview?’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer