Volledig scherm
Bodil de la Parra (links), Esther Scheldwacht en Nadja Hüpscher (rechts) spelen drie zussen in 'Gouwe Pinda’s'. © Ben van Duin

Tempo doeloe met een haakje in 'Gouwe Pinda’s'

ToneelBOXMEER - Drie Indische zussen op leeftijd zijn tot elkaar veroordeeld en wonen samen in een serviceflat. Een hervonden fotoalbum zet de onderlinge verhoudingen op scherp in de toneelvoorstelling Gouwe Pinda’s, een tragikomedie over familie en verleden.

In het radioprogramma OVT hoorde actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra (54) over het project ‘Foto zoekt Familie’ van het Tropenmuseum in Amsterdam. Daar liggen honderden verweesde fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië in het archief te wachten op herkenning. In de radiorapportage heeft een kleinzoon het familiealbum van zijn oma gevonden. Dat maakt heel wat los bij de familie. Dit gegeven is de aanjager in de voorstelling Gouwe Pinda’s waarvoor De la Parra het scenario schreef en de rol van oudste zus Nonni vertolkt. Esther Scheldwacht en Nadja Hüpscher spelen Titi en Son, de twee andere zussen. ,,Al onze tantes, oma’s en moeders stonden model,” zegt De la Parra. ,,We hebben alle drie Indische wortels. Ik heb zelfs aan beide kanten een koloniaal verleden. Mijn vader (regisseur Pim de la Parra, BH) is Surinaams. Mijn moeder is Chinees-Indonesisch. Ik wilde dat Esther, Nadja en ik als actrices en als derde generatie met een koloniale achtergrond het verhaal vertellen van onze oma’s en onze moeders, omdat zij dat nog aan ons konden vertellen.”

Ouwe Pinda's

Met Hüpscher wisselde ze in 2014 op het podium verhalen uit over hun afkomst in de succesvolle voorstelling Ouwe Pinda’s, eveneens in de regie van Paul Knieriem. De la Parra schreef in samenwerking met Hüpscher de tekst, maar benadrukt dat Gouwe Pinda’s geen vervolg is. ,,Ik vind het fascinerend hoe je als familie tot elkaar veroordeeld bent. Die ervaring heb ik zelf en Esther en Nadja herkennen dat ook. Net zoals dat je als familie bij elkaar in de buurt blijft en voor elkaar zorgt."

Quote

Het is fascine­rend hoe je als familie
tot elkaar veroor­deeld bent

Bodil de la Parra

,,In de jaren 90 ging ik vaak naar Suriname en logeerde dan bij mijn twee oudtantes die mijn vader hebben opgevoed, omdat zijn moeder overleed toen hij 7 was. Die tantes zijn nooit getrouwd geweest, hebben altijd bij elkaar gewoond en ontvingen iedereen met open armen. Dat trof mij en dat heb ik ook gebruikt in Gouwe Pinda’s. De zussen daarin zijn ook altijd bij elkaar gebleven. Ze herbeleven nu samen tempo doeloe, Indonesisch voor die goede oude tijd, totdat het fotoalbum opduikt waarin een familiegeheim verstopt zit.”

Fotoalbum

Ook bij de drie actrices kwam het familiealbum op tafel tijdens de repetities. De foto’s uit de begintijd in Nederland zijn hartverscheurend. De la Parra vertelt dat haar moeder met haar slippers door de sneeuw liep toen ze in Nederland aankwam. ,,In Indonesië leidde haar familie een rijk leven, maar eenmaal in Nederland hadden ze helemaal niks. De overheid hielp wel, maar je moest iedere cent weer terugbetalen. Teruggaan kon niet, want ze hadden gekozen voor een Nederlands paspoort. Dan zit je vast. Net als de vluchtelingen die n naar Nederland komen en eigenlijk geen kant op kunnen.”

Gouwe Pinda’s van Rudolphi Producties is op 25 november te zien in Boxmeer, 6 december in Arnhem, 9 december in Nijmegen en 22 december in Ede. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.