Volledig scherm
Het voormalige bankgebouw van ABN AMRO aan het Gele Rijdersplein was hoofdkwartier van Ruimtekoers 2015. © Ruimtekoers

Voetjes van de vloer en door de stad tijdens Ruimtekoers in Arnhem

ARNHEM -Dit weekend heb je dans- én wandelschoenen nodig in Arnhem. Tijdens de tweede editie van 'leegstandfestival' Ruimtekoers dans je op de beste trackstijdensde silent disco en maakje de volgende dag, vermoeide benen of niet, een ontdekkingsreislangs de ‘achterkant’ van het stadscentrum.

Ruimtekoers duurde vorig jaar bijna een maand. Dit keer heeft de organisatie voor een kleinere variant van vier dagen gekozen.

„We willen zo meer de diepte in gaan”, vertelt Willem-Jelle Westra van organisator Studio Halfvol. Tijdens het festival wordt gezocht naar een antwoord op de vraag welke richtingop de lange termijn ingeslagen moet worden met de Arnhemse binnenstad.

Koptelefoon
Met de vrijdag en de zaterdag pak je net de twee laatste dagen mee. Vrijdagavond 14 oktober kan je – in plaats van shoppen - een dansje wagen in winkelpassage het Hemelrijk tijdens de silent disco. 'Neem je vrienden mee, zet die koptelefoon op en dansen maar.'

Moordend tempo
Het stadshart van Arnhem ziet er spic en span uit vanuit de winkelstraten, maar hoe zit het met de andere kant van het centrum?Hans Jungerius neemt je tijdens een wandeling van 2,5 uur mee langs plekken die meer vertellen overoude en nieuwe visies over de functie van een stadscentrum.

„Ideeën over stadsinvulling volgen elkaar in moordend tempo op. Wat men 10 jaar geleden een goed idee vond, was een paar jaar later weer notdone”, vertelt Jungerius. „Neem bijvoorbeeld De Molenkamp. In de jaren 70 wilde het stadsbestuur daar een parkeergarage met winkels neerzetten. Doordat Arnhemmers toen massaal in opstand kwamen, zijn op de parkeergarage uiteindelijk woningen neergezet. Toen een prima oplossing, maar nu ondenkbaar. Arnhem zit vol van dit soort voorbeelden.”

De silent disco begint vrijdag om 20.00 uur. Kaartjes kosten 6 euro. De stadswandeling begint zaterdag om 13.30 uur. Deelname is gratis.