De game Zelda: Breath of the Wild waarmee de Franse psycholoog Michaël Stora kinderen behandelt die verslaafd zijn aan Fortnite.
Volledig scherm
De game Zelda: Breath of the Wild waarmee de Franse psycholoog Michaël Stora kinderen behandelt die verslaafd zijn aan Fortnite. © Nintendo

Franse psycholoog laat Fortnite-verslaafden andere game spelen

De Franse psycholoog Michaël Stora beweert dat hij kinderen die verslaafd zijn aan Fortnite kan helpen door ze een andere game te laten spelen. De methode lijkt tegenstrijdig, maar volgens een Nederlandse deskundige kan het zeker een positief effect hebben.

Stora laat de kinderen Zelda: Breath of the Wild spelen, zodat ze inzien dat er meer is dan alleen maar schieten in games. Ook zijn er in Zelda geen in-game aankopen mogelijk en voorkomt dit het risico van (te) veel geld uitgeven. GZ-psycholoog Merel Evertse van Brijder Jeugd geeft aan dat deze aanpak in sommige gevallen zou kunnen werken, maar geen algehele methodiek kan zijn.

,,Bij een gameverslaving is het belangrijk om te achterhalen wat de functie is van het gamen. Als behandelaar wil je de verslavende factor uiteindelijk aanpakken”, vertelt Evertse. ,,Als het kopen van skins of loot boxes het grootste probleem is, kan een game waarbij dit niet mogelijk is een goed alternatief zijn, zoals Stora in dit voorbeeld beschrijft.”

Ook als agressie een probleem is, kan het wisselen van game een oplossing bieden. In het geval van Stora laat hij de kinderen Zelda spelen om aan te tonen dat gamen niet alleen gaat om ‘het afknallen van anderen’.

Evertse benadrukt wel dat de methodiek natuurlijk niet klakkeloos op iedere situatie toepasbaar is: ,,Als de functie van het gamen heel iets anders is, bijvoorbeeld afleiding zoeken bij somberheid of angst, dan is het geen goed idee om het kind een andere game te laten spelen. Daarmee pak je het probleem niet aan en los je het niet op.”