Valorant, de eerste first-person shooter van Riot Games, is vanaf 2 juni voor iedereen speelbaar.
Volledig scherm
Valorant, de eerste first-person shooter van Riot Games, is vanaf 2 juni voor iedereen speelbaar. © Riot Games

Release Valorant is op 2 juni, closed beta stopt 28 mei

releaseValorant, de eerste first-person shooter van League of Legends-ontwikkelaar Riot Games, is vanaf 2 juni voor iedereen speelbaar. Het spel bevindt zich sinds anderhalve maand in een gesloten testfase, waarbij alleen een relatief kleine groep gamers toegang had.

Sinds 7 april was het mogelijk om toegang tot de zogeheten closed beta van Valorant te verkrijgen door streams van het spel te kijken op streamingplatform Twitch. Compleet willekeurig werden kijkers beloond met toegang tot de game, mits je aan de voorwaarden voldeed. Ruim anderhalve maand na de start van deze testfase maakt Riot Games nu bekend dat het spel vanaf 2 juni voor iedereen beschikbaar is. 

Op 28 mei stopt de testfase en is de game een paar dagen niet speelbaar. Dit is volgens Riot Games nodig om alles klaar te maken voor de definitieve release. De ranks die de spelers in de testfase hebben gehaald komen te vervallen, er wordt nog wat aan de game zelf gesleuteld en er komt nieuwe content.

Valorant als esports

Hoe Riot Games het competitieve aspect van Valorant gaat aanvliegen, is nog niet precies bekend. De ontwikkelaar heeft duidelijk eerst de focus gelegd op het perfectioneren van de game, voordat er daadwerkelijk competities en toernooien worden georganiseerd. De afgelopen tijd schoten er wel heel veel initiatieven uit de grond, zoals de VALORANT Benelux Invitational. Dit toernooi, waar tien Nederlandse streamers het met hun eigen samengestelde team tegen elkaar opnamen, werd uiteindelijk gewonnen door Brandon ‘hypeRR1993’ Knaapen, die daarmee met zijn team 250 euro binnensleepte.

Wat is Valorant?

Valorant is een tactische first-person shooter, waarbij de speler aan het begin van elk potje een personage moet kiezen. Ieder personage heeft zijn of haar eigen kenmerken en speciale krachten. Door deze juist in te zetten, probeert de speler in een team van 5 het team aan de andere kant te verslaan. De game heeft door de opzet en de stijl veel weg van een combinatie tussen CSGO en Overwatch, die beide ook wereldwijd competitief worden gespeeld.