-
Menu van de maand
Lezersmenu april 2023: Smoke is de smaakmaker bij @Marcook’s in Enschede
De botermalse ‘pulled pork’ en ‘brisket’ uit de rookkast van American Smokehouse @Marcook’s in Enschede zijn urenlang gegaard en smelten op de tong. Het lezersmenu van april is wat je noemt low & slow.Winterswijk -
PREMIUMRecensie
In deze elegante villa in Zwolle knalt één gerecht eruit: ‘Ik wil niet dat het opraakt’
Tussen de statige panden aan de Stationsweg in Zwolle staat een elegante villa. Hier is Coperto Restobar gevestigd. Je vindt er verfijnde gerechten met een verhaal en onverwachte smaakcombinaties, geïnspireerd op Italiaanse en Franse klassiekers. Eén gerecht knalt eruit.Berkelland -
PREMIUMColumn
‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
De kip weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze heeft geen tanden en beweegt zich voort op twee gammele poten en fladdert wat in noodgevallen. Dat een kip dus opeens met opengesperde klauwen op je af vliegt en in je gezicht bijt is zeer onwaarschijnlijk. Toch is ze bang voor kippen.Winterswijk -
koken met marie
Koolrolletjes met kastanjechampignons
Deze koolrolletjes zijn een leuk bijgerecht bij een maaltijd met verschillende Aziatische gerechtjes, of als hapje bij een borrelplank. Je kunt ze koud eten, maar je kunt ze ook even opbakken. Bind de rolletjes dan met keukentouw dicht, zodat ze niet uit elkaar vallen. Bak ze in een koekenpan, met een beetje olie, aan alle kanten even aan.Winterswijk -
De warme zomer was goed voor Nederlandse druiven: recordhoeveelheid geoogst in 2022
De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. In totaal is er 9837 hectoliter wijn geproduceerd, zo’n 30 procent meer dan een jaar eerder. De warme zomer heeft daaraan meegeholpen.Winterswijk
-
PREMIUM1
Hoe landelijke pannenkoekdag ooit in de Achterhoek ontstond
Nationale Pannenkoekdag is inmiddels een landelijk fenomeen, maar weinigen weten dat de dag ooit is ontstaan in de Achterhoek.Aalten -
PREMIUMcolumn1
Zijn prinselijke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen
Het meisje veert even op als ik binnen kom. Ze zit op een bank langs de muur in het lunchzaakje in de stad. Ze werkt hier, zie ik aan haar werkkleding. Het gesprek dat ze via Facetime heeft, beëindigt ze abrupt. Niet dat ik die reactie veroorzaak, dat doet de hond.Aalten -
Koken met Marie
Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
Deze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.Winterswijk
-
PREMIUMRecensie
Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvolle chef
Waar voorheen in de stal de koeien stonden te loeien, zit nu een knus restaurant met landelijke ambiance. Naast landwinkel Maaneschijn in buurtschap Appel bij Nijkerk vinden we chef en eigenaar Alexander van Maanen in restaurant Maan. Hoe logisch kan een naam zijn?Berkelland -
PREMIUMKoken & Eten
Zuster Sharon heeft altijd zin in lekker eten, ook midden in de nacht
WINTERSWIJK - In mijn rode autootje rijd ik de nacht door, als ambulant begeleider in de zorg. Ik houd van werken in de nacht. Van de rust, de tijd die je hebt voor de mensen en van de hectiek en spanning die de nacht soms brengt. Ik houd ook van eten in de nacht.Winterswijk -
PREMIUMVoor jou geproefd
Met Kruidt is chef-kok Jan Peree voor zichzelf begonnen: ‘Vurige smaakexplosies en brood van Jos’
LICHTENVOORDE - Wie Lichtenvoorde zegt, zegt Zwarte Cross. Sinds twee jaar is hier restaurant Kruidt gevestigd. Een samentrekking van ‘kruid’ en ‘kruit’. Hiermee verwijst de naam van het restaurant naar zowel de groene smaakmakers in de keuken als naar de familie Groeneveld, grondleggers van Lesli vuurwerk en initiatiefnemers van Kruidt.Lichtenvoorde -
Koken met Marie: Wortelrepen met banaan en havermout
Deze repen zijn een voedzame snack. Gebruik bananen die echt overrijp zijn, dat maakt de repen lekker zoet.Aalten -
PREMIUM8
De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende
Goedenavond, zegt de bediening vrolijk aan tafel. Ze schenkt een glas wijn in. Of we ook water bij het eten willen? Ja, goed idee. Maar gewoon een karaf vullen zit er niet in.Aalten
-
PREMIUM22
Tekort en dure groenten door mislukte oogst en hoge gasprijs: ‘Komkommer boven 2 euro verkoop ik niet’
Een mislukte oogst in Spanje en beperkte kweek in Nederlandse kassen als gevolg van de hoge gasprijs, leidt tot een tekort aan groenten. En dat merkt de Achterhoekse consument op de markt én in de groentewinkel.Winterswijk, Oude IJsselstreek -
PREMIUM
Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen
,,Mag ik het varken aaien?” Het varken uit vooral veel dwingende geluiden die zoiets betekenen als: schiet op met die bak met brood. Aaien door een peuter lijkt me op dit moment geen goed idee.Aalten -
PREMIUM3
Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornuizen
Apparaten- en keukenbedrijf Pelgrim stopt volledig met de productie van kookplaten en fornuizen op gas. Het Duivense bedrijf ziet de vraag naar gasapparaten fors afnemen en richt zich voortaan alleen nog op het maken van elektrische kookplaten.Ulft -
Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie
Deze preisoep is romig zacht van smaak. De aardappel geeft – naast een zachte, zoete smaak – een mooie kleur aan de soep. Eet deze soep eens als maaltijdsoep met een stevig brood en een salade erbij.Aalten
-
PREMIUM8
Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.Doetinchem -
PREMIUM
Eindelijk weer nøhlen en een afzakkertje in Nieuw-Dijk: ‘Kroeg sociaal middelpunt voor ons kerkdorp’
,,Mensen hebben het gemist, een beetje nøhlen en nog een afzakkertje nemen aan de bar”, zegt Maarten Kroesen, samen met zijn partner Hans Berendsen de nieuwe uitbater van De Viersprong in Nieuw-Dijk.Nieuw-Dijk -
menu van de maand
Lezersmenu maart 2023: Stoer eten van de grill of de plaat bij Fox in Denekamp
Een proeverij van zeven amuses. Keuze uit drie hoofdschotels: vlees, vis of kip. Glutenvrij of vegetarisch? Bijna alles kan bij restaurant Fox in Denekamp, waar Mark en Corinne Fox en hun witte en zwarte brigade gastvrijheid tot kunst hebben verheven. Je zou er bijna keuzestress van krijgen.Denekamp, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo
-
Koken met Marie
Koken met Marie | Boerenkoolpesto
Pesto wordt vaak gemaakt van basilicum, maar er zijn heel veel bladgroenten waar je pesto van kunt maken. Probeer deze winterse variant bijvoorbeeld eens. Pesto van knapperig verse boerenkoolbladeren heeft, in combinatie met citroen, een mooie volle smaak.Aalten -
PREMIUM22
Ganzenlever blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’
Dierenactivisten staan met spandoeken voor restaurants, die foie gras op het menu hebben staan. De delicatesse is omstreden en op een aantal plekken in de wereld zelfs verboden. Maar de sjiekere restaurants hebben moeite om te stoppen met ganzenlever. Waarom? ,,De gasten vragen ernaar.”Gaanderen -
PREMIUMRecensie
Bij dit restaurant in Deventer klapt de persoonlijkheid van het bord
Eten wat de pot schaft, dat is het principe van restaurant Carotte in Deventer. En in die pot spelen seizoensgebonden groenten, die het liefst uit de buurt worden gehaald, de hoofdrol. Smaken komen daarentegen uit de gehele wereld. En mensen die écht niet zonder vlees of vis kunnen, hoeven niet te treuren.Berkelland -
Frietenbakkers niet schuldig aan overgewicht, zeggen ze zelf: ‘90 procent van calorieën komt uit supermarkt’
ProFri, de vakvereniging voor frituurders, zegt het probleem van overgewicht in ons land in te willen dammen. Maar daarbij wijzen ze vooral naar de supermarkten, die zouden in de ogen van frietbakkers te veel ‘goedkope snacks’ aan jongeren aanbieden.
-
PREMIUMColumn2
Foie gras is een sjieke naam voor een lever die door een zeer dieronvriendelijke methode is gegroeid
Wie in New York foie gras serveert, riskeert een boete van 2000 dollar of een jaar gevangenisstraf. De stad, die bekend staat om de gastronomie, moet het vanaf nu doen zonder ganzenlever. -
PREMIUMRECENSIE
In restaurant De Hoofdige Boer voelt het een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan
De naam De Hoofdige Boer komt uit een gedicht van A.C.W. Staring over een eigengereide boer. Dat eigengereide lijkt ook voor de derde generatie Holtslag te werken, dit jaar viert het hotel-café-restaurant in Almen namelijk zijn 70-jarige jubileum. -
PREMIUM
Efteling-inrichting is best geinig, maar maakt de fouten in de keuken van deze Italiaan niet goed
Voor een vast bedrag zoveel Italiaans eten als je wilt. Voor de inrichting bij Trattoria Toscana in Lievelde is een compleet pretparkthema uitgewerkt, maar dat zegt nog niets over de keukentalenten. -
PREMIUMRECENSIE
Deze ambiance verwacht je in een wereldstad, niet in Lelystad (en de prijs valt ook best mee)
Hoge kwaliteit, zonder poespas. Bij MJ Café in de Bataviahaven in Lelystad kun je hoogwaardig lunchen en dineren, of wat drinken in de wijnbar met charcuterie, oesters en ongeveer 40 biertjes op de tap. En zo heel duur is dat helemaal niet. -
Menu van de maand
Diner in het bos bij Schenkerij Poortbulten
Tussen de monumentale bomen van het Arboretum in De Lutte staat een glazen tempel: Schenkerij Poortbulten. Een benaming die lekker bekt, maar de lading niet helemaal dekt. Want bij Bas en Marcella Vunderink kun je behalve een bakkie doen en het glas heffen, ook fantastisch eten.Winterswijk
-
PREMIUMcolumn
Hij vindt het belachelijk, naar Londen vliegen. Als het kan, moet je ‘meedoen met het klimaat’
‘Wil je ook een koffie?’ Ik bied de man een koffie aan en ga tegenover hem zitten. Het is autoshowroomkoffie, met een aantrekkelijke omlijsting van fijne barkrukken, een koekje en een verse krant, maar het blijft zo’n poederkoffie, concluderen we bij de eerste slok. Wel de start van een gesprek. -
PREMIUM
Baak gaat elke maand samen koken én eten, dorpsdiner slaat aan: ‘Nu al een wachtlijst’
BAAK - In Baak zijn ze wel in voor een avondje samen eten met dorpsgenoten. Althans, dat blijkt uit de aanmeldingen voor de eerste editie van de Baakse Dorpskeuken. Het loopt boven verwachting goed met de reserveringen voor het nieuwe maandelijkse dorpsdiner. -
PREMIUM2
Geen opvolgers voor de wijnbouw: ‘Een wijngaard is niet alleen maar romantiek’
Wijnboeren kunnen geen opvolgers vinden waardoor wijngaarden verdwijnen. Zorgelijk, vinden wijnboeren in de Achterhoek. ,,Nu weten we hoe we goede wijn kunnen maken, maar hebben we geen opvolgers.”