-
PREMIUMKuipers & Kuipers
Vergeet 21 maart, de lente begint met lentebier!
De lente komt eraan en dat merk je! Ik ben wel klaar met de korte, donkere dagen vol regen en wind. U ook? Heeft u ook zo’n behoefte aan de warmte van de zon? Gelukkig is het bijna zover!Enschede -
Menu van de maand
Lezersmenu april 2023: Smoke is de smaakmaker bij @Marcook’s in Enschede
De botermalse ‘pulled pork’ en ‘brisket’ uit de rookkast van American Smokehouse @Marcook’s in Enschede zijn urenlang gegaard en smelten op de tong. Het lezersmenu van april is wat je noemt low & slow.Enschede, Winterswijk -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Kurk versus schroefdop… de eeuwige discussie
Met welk materiaal de wijnmaker zijn fles afsluit zegt gelukkig niets over de kwaliteit van de wijn. Er zijn wijnboeren die een deel van de flessen een schroefdop geven en het andere deel een kurk. Dan mogen we zelf kiezen.Enschede -
PREMIUMRecensie
In deze elegante villa in Zwolle knalt één gerecht eruit: ‘Ik wil niet dat het opraakt’
Tussen de statige panden aan de Stationsweg in Zwolle staat een elegante villa. Hier is Coperto Restobar gevestigd. Je vindt er verfijnde gerechten met een verhaal en onverwachte smaakcombinaties, geïnspireerd op Italiaanse en Franse klassiekers. Eén gerecht knalt eruit.Berkelland -
indebuurt.nl
Dit restaurant is volgens Thuisbezorgd.nl het beste bezorgrestaurant van Enschede
De Thuisbezorgd Awards 2022 zijn uitgereikt en daar zijn ook de tien beste restaurants van Enschede bekendgemaakt. Benieuwd welke Enschedese zaken in de prijzen zijn gevallen?Enschede
-
PREMIUMColumn
‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
De kip weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze heeft geen tanden en beweegt zich voort op twee gammele poten en fladdert wat in noodgevallen. Dat een kip dus opeens met opengesperde klauwen op je af vliegt en in je gezicht bijt is zeer onwaarschijnlijk. Toch is ze bang voor kippen.Winterswijk -
koken met marie
Koolrolletjes met kastanjechampignons
Deze koolrolletjes zijn een leuk bijgerecht bij een maaltijd met verschillende Aziatische gerechtjes, of als hapje bij een borrelplank. Je kunt ze koud eten, maar je kunt ze ook even opbakken. Bind de rolletjes dan met keukentouw dicht, zodat ze niet uit elkaar vallen. Bak ze in een koekenpan, met een beetje olie, aan alle kanten even aan.Winterswijk -
De warme zomer was goed voor Nederlandse druiven: recordhoeveelheid geoogst in 2022
De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. In totaal is er 9837 hectoliter wijn geproduceerd, zo’n 30 procent meer dan een jaar eerder. De warme zomer heeft daaraan meegeholpen.Winterswijk
-
PREMIUMRecensie
Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvolle chef
Waar voorheen in de stal de koeien stonden te loeien, zit nu een knus restaurant met landelijke ambiance. Naast landwinkel Maaneschijn in buurtschap Appel bij Nijkerk vinden we chef en eigenaar Alexander van Maanen in restaurant Maan. Hoe logisch kan een naam zijn?Berkelland -
PREMIUMcolumn1
Zijn prinselijke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen
Het meisje veert even op als ik binnen kom. Ze zit op een bank langs de muur in het lunchzaakje in de stad. Ze werkt hier, zie ik aan haar werkkleding. Het gesprek dat ze via Facetime heeft, beëindigt ze abrupt. Niet dat ik die reactie veroorzaak, dat doet de hond.Berkelland -
PREMIUM1
Hoe landelijke pannenkoekdag ooit in de Achterhoek ontstond
Nationale Pannenkoekdag is inmiddels een landelijk fenomeen, maar weinigen weten dat de dag ooit is ontstaan in de Achterhoek.Aalten -
Koken met Marie
Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
Deze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.Winterswijk -
PREMIUMAchter de toog
Deze Twentse café-baas kon niet aarden in Oostenrijk, dus haalde hij Oostenrijk naar hier
Hard werken in de horeca. Casper Bebseler (29) van Herberg De Gebrande Waateren in Hengevelde doet niets liever. „Heerlijk als de zaak op zijn kop staat en het zweet me over de rug loopt. De mooiste dagen.”Hengevelde
-
indebuurt.nl
Bij deze horecazaken in Enschede bestel je een goede borrelplank
Bij een borrel horen hapjes. Maar waar bestel je een goede borrelplank in Enschede? Bij de hieronder genoemde horecazaken, bijvoorbeeld.Enschede -
PREMIUMKoken & Eten
Zuster Sharon heeft altijd zin in lekker eten, ook midden in de nacht
WINTERSWIJK - In mijn rode autootje rijd ik de nacht door, als ambulant begeleider in de zorg. Ik houd van werken in de nacht. Van de rust, de tijd die je hebt voor de mensen en van de hectiek en spanning die de nacht soms brengt. Ik houd ook van eten in de nacht.Winterswijk -
PREMIUMVoor jou geproefd
Met Kruidt is chef-kok Jan Peree voor zichzelf begonnen: ‘Vurige smaakexplosies en brood van Jos’
LICHTENVOORDE - Wie Lichtenvoorde zegt, zegt Zwarte Cross. Sinds twee jaar is hier restaurant Kruidt gevestigd. Een samentrekking van ‘kruid’ en ‘kruit’. Hiermee verwijst de naam van het restaurant naar zowel de groene smaakmakers in de keuken als naar de familie Groeneveld, grondleggers van Lesli vuurwerk en initiatiefnemers van Kruidt.Lichtenvoorde -
Koken met Marie: Wortelrepen met banaan en havermout
Deze repen zijn een voedzame snack. Gebruik bananen die echt overrijp zijn, dat maakt de repen lekker zoet.Berkelland
-
PREMIUM8
De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende
Goedenavond, zegt de bediening vrolijk aan tafel. Ze schenkt een glas wijn in. Of we ook water bij het eten willen? Ja, goed idee. Maar gewoon een karaf vullen zit er niet in.Berkelland -
PREMIUM22
Tekort en dure groenten door mislukte oogst en hoge gasprijs: ‘Komkommer boven 2 euro verkoop ik niet’
Een mislukte oogst in Spanje en beperkte kweek in Nederlandse kassen als gevolg van de hoge gasprijs, leidt tot een tekort aan groenten. En dat merkt de Achterhoekse consument op de markt én in de groentewinkel.Winterswijk -
PREMIUM
Burgerboeren krijgen steun voor nieuwe manier van voedselvoorziening, maar grond blijkt struikelblok
Initiatieven voor de opzet van burgerboerderijen komen moeizaam op gang. Struikelblok voor deze nieuwe vorm van voedsel verbouwen is het verwerven van land om op te boeren. ,,Wil je wat goeds van de grond krijgen dan moet je toch voor 20 tot 25 jaar grond kunnen gebruiken.”Lochem
-
PREMIUM
Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen
,,Mag ik het varken aaien?” Het varken uit vooral veel dwingende geluiden die zoiets betekenen als: schiet op met die bak met brood. Aaien door een peuter lijkt me op dit moment geen goed idee.Berkelland -
Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie
Deze preisoep is romig zacht van smaak. De aardappel geeft – naast een zachte, zoete smaak – een mooie kleur aan de soep. Eet deze soep eens als maaltijdsoep met een stevig brood en een salade erbij.Berkelland -
PREMIUM8
Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.Doetinchem -
PREMIUM3
Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornuizen
Apparaten- en keukenbedrijf Pelgrim stopt volledig met de productie van kookplaten en fornuizen op gas. Het Duivense bedrijf ziet de vraag naar gasapparaten fors afnemen en richt zich voortaan alleen nog op het maken van elektrische kookplaten.Gaanderen
-
PREMIUMKuipers & Kuipers
Meest gestelde vraag aan mij? ‘Wat is jouw lievelingsbier?’
Dit zal niet als een verrassing komen maar de vraag die mij het meest wordt gesteld is: ‘Wat is jouw lievelingsbier?’ Eén bier vind je altijd terug in mijn antwoord: Orval van abdij Notre-Dame d’Orval. Een trappistenbier uit België en het enige algemeen verkrijgbare bier van deze abdij.Enschede -
PREMIUMKuipers & Kuipers
‘Was dit nou die lekkere wijn die we op vakantie hebben geproefd?’
Een welbekende situatie waarin vast veel lezers zich zullen herkennen. Je bent op vakantie in een wijngebied en besluit een leuk wijnhuis te bezoeken. De zon schijnt, de wijnboer komt in een overall zijn erf op gelopen en vertelt jullie vol passie over zijn leven als wijnmaker. Jullie gaan natuurlijk een aantal wijnen proeven, heerlijk met wat ham en kaas erbij. Genietend van de wijn en de zon besluiten jullie een paar flessen of misschien wel doosjes mee te nemen naar huis.Enschede -
menu van de maand
Lezersmenu maart 2023: Stoer eten van de grill of de plaat bij Fox in Denekamp
Een proeverij van zeven amuses. Keuze uit drie hoofdschotels: vlees, vis of kip. Glutenvrij of vegetarisch? Bijna alles kan bij restaurant Fox in Denekamp, waar Mark en Corinne Fox en hun witte en zwarte brigade gastvrijheid tot kunst hebben verheven. Je zou er bijna keuzestress van krijgen.Enschede -
Koken met Marie
Koken met Marie | Boerenkoolpesto
Pesto wordt vaak gemaakt van basilicum, maar er zijn heel veel bladgroenten waar je pesto van kunt maken. Probeer deze winterse variant bijvoorbeeld eens. Pesto van knapperig verse boerenkoolbladeren heeft, in combinatie met citroen, een mooie volle smaak.Berkelland -
PREMIUM22
Ganzenlever blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’
Dierenactivisten staan met spandoeken voor restaurants, die foie gras op het menu hebben staan. De delicatesse is omstreden en op een aantal plekken in de wereld zelfs verboden. Maar de sjiekere restaurants hebben moeite om te stoppen met ganzenlever. Waarom? ,,De gasten vragen ernaar.”Gaanderen
-
PREMIUMRecensie
Bij dit restaurant in Deventer klapt de persoonlijkheid van het bord
Eten wat de pot schaft, dat is het principe van restaurant Carotte in Deventer. En in die pot spelen seizoensgebonden groenten, die het liefst uit de buurt worden gehaald, de hoofdrol. Smaken komen daarentegen uit de gehele wereld. En mensen die écht niet zonder vlees of vis kunnen, hoeven niet te treuren.Berkelland -
PREMIUM
Joann stijgt in de Gault&Millau-gids, Bruut blijft gelijk; Is Enschede toe aan meer top-restaurants?
Enschede prolongeert het aantal koksmutsjes, de ‘sterren’ voor top-restaurants in de stad. Joann en Bruut staan ook dit jaar hoog genoteerd in de Gault & Millau-gids. Mooi, twee toppers in Enschede. Maar is het genoeg voor een stad met de ambitie om op ieder gebied te groeien? „Het is nog wel een beetje karig, ja.”Enschede -
PREMIUMRECENSIE
In restaurant De Hoofdige Boer voelt het een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan
De naam De Hoofdige Boer komt uit een gedicht van A.C.W. Staring over een eigengereide boer. Dat eigengereide lijkt ook voor de derde generatie Holtslag te werken, dit jaar viert het hotel-café-restaurant in Almen namelijk zijn 70-jarige jubileum.